VLOGO ZA VPIS ŠKOFJELOŠKEGA PASIJONA NA UNESCO-v REPREZENTATIVNI SEZNAM NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE ČLOVEŠTVA BO POTREBNO DOPOLNITI

Logo Škofjeloški pasijon

Ministrstvo za kulturo RS je v sodelovanju z Občino Škofja Loka marca 2013 vložilo predlog za vpis Škofjeloškega pasijona na UNESCO-v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Gre za prvi slovenski predlog za vpis na omenjen seznam, na katerem je 314 vpisov.

dr. Nena Židov in mag. Aleksander IgličarOd 24. do 28. novembra 2014 je na sedežu UNESCA v Parizu potekalo 9. zasedanje medvladnega odbora za nesnovno kulturno dediščino, na katerem se sprejemajo odločitve o novih vpisih. Medvladni odbor so sestavljali predstavniki naslednjih držav: Afganistan, Alžirija, Belgija, Brazilija, Bolgarija, Kongo, Slonokoščena obala, Egipt, Etiopija, Grčija, Madžarska, Indija, Kirgizistan, Latvija, Mongolija, Namibija, Nigerija, Peru, Republika Koreja, Sveta Lucija, Tunizija, Turčija Uganda in Urugvaj.

Zasedanja so se s strani Slovenije udeležili: dr. Nena Židov in Anja Jerin, sodelavki Slovenskega etnografskega muzeja, in mag. Aleksander Igličar, predstavnik Občine Škofja Loka.

Pred zasedanjem medvladnega odbora vse prijave, ki jih predlagajo posamezne države, pregleda strokovni odbor, v katerem so bili predstavniki: Grčije, Latvije, Peruja, Kirgizistana, Nigerije in Tunizije.

Strokovni odbor za Škofjeloški pasijon ni predlagal vpisa na seznam in predlaga naslednje vsebinske dopolnitve:

  • pojasniti prekinitev uprizarjanja pasijona od leta 1936 do 1999 in utemeljiti, da tradicija pasijona ni bila izgubljena,
  • pojasniti, kako bi vpis na seznam pripomogel k večji prepoznavnosti dejavnikov nesnovne dediščine pri Škofjeloškem pasijonu in povečal zavedanje njihovega pomena
  • opisati ukrepe za zmanjševanje morebitnih negativnih učinkov turizma.

Po pravilih za sprejem ne reprezentativni seznam svetovne nesnovne dediščine ima država predlagateljica možnost, da pred zasedanjem medvladnega odbora umakne svoj predlog in s tem pridobi možnost, da ga vloži že v naslednjem ciklusu, se pravi do konca marca 2015. V kolikor se država ne odloči za umik in medvladni odbor potrdi predlog strokovnega odbora, velja štiriletna prepoved za ponovno vložitev predloga.

Za umik predloga so se odločile vse države, med njimi tudi Slovenija za Škofjeloški pasijon.

V decembru so že stekli pogovori med Ministrstvom za kulturo RS, Slovenskim etnografskim muzejem in Občino Škofja Loka za oblikovanje strokovne skupine, ki bo do konca marca 2015 pripravila dopolnitev predloga za uvrstitev Škofjeloškega pasijona na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Več informacij o 9. zasedanju medvladnega odbora najdete na spletnih straneh UNESCA: http://en.unesco.org/themes/intangible-cultural-heritage

Zapisal: mag. Aleksander Igličar

Zasedanje UNESCAIMG_0116Zasedanje UNESCA