PASIJONSKI DONESKI 2012/7

Doneski 26


PASIJONSKI DONESKI 2012/7

 

urednik Alojzij Pavel Florjančič

 

Sedmi letnik slovenske pasijonske revije prinaša kot »dodano vrednost« izbor literarne novitete pesnika Andreja Capudra, Pasijon ubogih.

 

Pasijoni na Koroškem so tehten prispevek Marie Luise Ruhdorfer, ki običajno piše za nemške bralce, s čimer širi bogastvo slovenske pasijonske dediščine v svetovni prostor.

 

Še posebno smo veseli pasijonske igre I.N.R.I.avtorjev Edvarda Gregorina in p. Romana Tominca iz leta 1928, ki jo je lansko leto našel p. Felicijan Pevec v arhivu novomeškega frančiškanskega samostana. Spremlja ga prispevek o tej igri in o duhovni drami v 20. stoletju na Slovenskem.

 

Predstavljeni sta lanski novi pasijonski igri v Viru pri Domžalah in v Višnji Gori, Tomaž Paulus je pripravil temeljit tabelarični pregled 93-tih pasijonskih iger v Evropi. Bralci se bodo seznanili še z Europassionom v letu 2011 in »La Turbo v italijanskem Cantianu, ogledov pasijonov v Ribnici, v avstrijskem mestu St. Margatethen in drugimi pasijonskimi zanimivostmi.

 

Pasijonskim doneskom 2012/7 je na koncu dodan barvni katalog slikarske razstavePassio amoris Mateja Metlikoviča, ki je do 26. marca 2012 na ogled v Sokolskem domu.

 

Vsebinsko kazalo.

 

Pasijonske doneske 2012/7 lahko naročite v naši spletni trgovini.