Predstavitev zadnje številke


Vodniki po loškem ozemlju 11

ALEJA ZNAMENITIH LOČANOV

urednik: Aleksander Igličar

Leto izida: 2013,
Izdala: Muzejsko društvo Škofja Loka in Lonka
Format: 21,5 x 11, 5 cm, 69 strani

Osrednje mesto v Vodniku po Aleji znamenitih Ločanov je namenjeno predstavitvi življenja in dela loških osebnosti, katerih obeležja so v Aleji, in sicer: kipar Tone Logonder, slikar Ive Šubic, geograf France Planina, zgodovinar dr. Pavel Blaznik, književnik dr. Tine Debeljak, slikar Anton Ažbe, pobudnik poštne znamke Lovrenc Košir, sociolog Boris Ziherl in desetar Anton Hafner. Dodana je še predstavitev škofa dr. Andreja Karlina, katerega obeležje je bilo izdelano le v mavčni obliki, saj politične razmere leta 2007 niso omogočile postavitve njegovega obeležja.

Vse kiparske portrete je ustvaril naš rojak akademski kipar Metod Frlic, ki je v Vodniku zapisal nekaj misli o njihovem nastajanju, kustosinja Loškega muzeja Barbara Sterle Vurnikpa je predstavila umetniški pomen Frličevih portretov. V zadnjem prispevku z naslovom O znamenitih Ločanih in Alejipa je Alojzij Pavel Florjančič opisal začetke nastajanja Aleje in zanimive zgodbe povezane z njeno širitvijo.

Vsebinsko kazalo Vodnika po Aleji znamenitih Ločanov si lahko ogledate tukaj.

Vodnik po Aleji znamenitih Ločanov lahko kupite (cena je 5 EUR) na naših običajnih prodajnih mestih v Škofji Loki (blagajna Loškega muzeja, Groharjeva galerija na Mestnem trgu, pisarna Turističnega društva, info točka Loškega turizma, knjižnica Ivana Tavčarja) ali pa jo naročite v naši spletni trgovini.