LR 56/2009

Loški razgledi 56/2009

Osrednji škofjeloški kulturni dogodek lanskega leta je bilo odprtje prenovljenega Sokolskega doma. Dogodku je posvečen poseben prispevek in naslovnica 56. številke LR, na kateri se prepletata katedralski posnetek iz osrednje avle in podoba starega pročelja z značilnim napisom in arhitekturnimi detajli.

V razdelku Razgledi je objavljenih 9 znanstvenih in strokovnih prispevkov, ki govore o slovenskem uradovalnem besedilu iz 2. pol. 17. stoletja, zapisanem v starološkem gradu, o kapucinskem prirodoslovju, sorodstvenih vezeh med posameznimi vejami Stanonikove rodbine, spreminjanju podobe loškega gradu od srednjega veka do danes, umetnostnozfgodovinski zbirki Edvarda in Karla Strahla, krajinarskem slikarstvu Mirne Pavlovec, organizaciji zdravstvene službe v Selški dolini, rudišču v Knapih in majhnem hroščku, imenovanem pirenejski govnač.

Poseben razdelek je posvečen filozofu, sociologu, teologu in pesniku dr. Alešu Ušeničniku. V treh prispevkih je predstavljen čas, v katerem je živel in deloval, njegova življenjska pot ter bogata strokovna in literarna dediščina, ki jo je zapustil. Bil je med ustanovitelji Slovenske akademije znanosti in umetnosti in dolgoletni profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani.

V razdelku Občina in občinski nagrajenci je predstavljeno mednarodno sodelovanje Občine Škofja Loka s pobratenima občinama Smederevska Palanka in Maasmechelen in občinski nagrajenci v letih 2009 in 2000. Predstavljeno je tudi delovanje Občine Gorenja vas-Poljane v letu 2009 in njihovi občinski nagrajenci.

Na gospodarskih straneh je objavljen pogovor z lanskoletnim dobitnikom naziva Obrtnik leta 2009, Matjažem Miklavčem, v razdelku Leposlovje pa pet še neobjavljenih pesmi Andreja Ranta.

Prispevki v razdelkih Gradivo in spomini ter Delovanje Muzejskega društva govore o pomembnih dogodkih in obletnicah v lanskem letu, Razglede pa zaključujejo Predstavitve knjig in kronikadogodkov na Loškem ter Objave virov, kjer objavljamo 5. del srednjeveških obračunov freisinške škofije.

V LR 56/2009 je na 471 straneh objavljeno 40 prispevkov kar 43 avtorjev. Številko je uredila Judita Šega ob pomoči uredniškega odbora, ki ga sestavljajo: Helena Janežič, Tone Košir, Ivica Krek, Marija Lebar in dr. France Štukl.

Vsebina Loških razgledov 56/2009

Pripravila urednica Judita Šega.