Predstavitev zadnje številke D

V petek, 21. marca 2014 (točno leto dni pred prvo uprizoritvijo Škofjeloškega pasijona 2015) smo v Sokolskem domu predstavili

novo številko pasijonskega zbornika Pasijonski doneski 2014/9.

Njihovo vsebino je podrobneje predstavil urednikAlojzij Pavel Florjančič. Osrednje mesto v novi številki je namenjeno ponatisu Pasijonske pesnitve, ki jo je zapisal protestantski pisec Jurij Dalmatinleta 1576. Loški skladatelj Andrej Misson jePasijonsko pesnitev glasbeno priredil in notiral po napevu Trubarjeve pesmi Od te večerje ali prav maše Jezusove … (napev Sveti Pavel v enem listi). Del pesnitve sta ob spremljavi skladatelja na predstavitvi zapela Lina Voje in Rok Kafol, celotna pesnitev pa bo zapeta na Pasijonskem večeru v Stari Loki, v torek 10. aprila 2014 ob 19. uri.

Med pomembnejšimi prispevki naj izpostavimo še prispevek Ludvika Kaluže Škofjeloški pasijon kot govorne dejanje, Pridigo p. Ferdinanda Ljubljanskega na Veliki petek 1722 v Škofji Loki, ki jo je prestavil dr. Matija Ogrin, in prispevek o Razborskem pasijonu patra Karla Gržana. Pasijonske doneske zaključujejo črno-bele fotografije Zvoneta Pelka, ki v ciklu Zakovan v pasijonski križprikazujejo kovaško delo kartuzijanov iz Pleterij.

Celotno vsebinsko kazalo Pasijonskih doneskov 2014/9 si lahko ogledate tukaj.

Pasijonske doneske 2014/9 lahko po ceni 10 EUR naročite v spletni trgovini ali jih kupite na blagajni Loškega muzeja in v Groharjevi galeriji na Mestnem trgu.