[VIDEO] Pričevanje Jožejke Debeljak Žakelj

Pasijonke, Jozejka Debeljak
Jožejka Debeljak Žakelj, hčerka dr. Tineta Debeljaka, na odprtju spominske meditacije Iz globočine v sklopu razstave ČLOVEK, GLEJ v nekdanjem Nunskem samostanu v Škofji Loki junija 2015, v rokah drži zadnjo izdajo očetove knjige Črna maša (foto: Tatjana Splichal, vir: www.pasijonke.si).

Študijski center za narodno spravo iz Ljubljane (www.scnr.si) je v okviru projekta Zakladnica spominov povabil k ogledu in poslušanju življenjske zgodbe ge. Jožejke Debeljak Žakelj, ki živi v Argentini.

Jožejka Debeljak Žakelj — hčerka slovenskega literarnega kritika, prevajalca, urednika in pesnika dr. Tineta Debeljaka, nam Ločanom znanega tudi kot pobudnika t. i. profesorskega ceha in soustanovitelja Muzejskega društva Škofja Loka —,  spregovori o svojem življenju, očetu, o dolgih letih ločenosti od njega, begunstvu zaradi strahu pred komunizmom in o teti, slikarki Bari Remec. Danes živi Jožejka v provinci Tucumán, na SZ Argentine, z možem Jožetom imata 10 otrok in 28 vnukov. Tam biva le še peščica Slovencev, ki z neverjetno zagnanostjo in voljo ohranjajo slovenski jezik, šolo in gojijo globoko spoštovanje do slovenskega naroda.

Pričevanje je bilo posneto poleti 2015 na Študijskem centru za narodno spravo in je dostopno na povezavi http://zakladnicaspominov-scnr.si/2018/12/13/jozefa-katarina-debeljak-zakelj-jozejka/.

Vabljeni k ogledu!