VABLJENI NA SVETO MAŠO OB 10-LETNICI SMRTI FILOZOFA MILANA KOMARJA - SOBOTA, 6.2.2016 OB 18.30 URI V LJUBLJANSKI STOLNICI

Ob 10-letnici smrti filozofa dr. Milana Komarja vas prisrčno vabimo

k spominski sveti maši, ki bo v soboto, 6. februarja 2016  ob 18.30 uri v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja.

Mašo bo daroval pomožni škof nadškofije Ljubljana dr. Anton Jamnik. Po maši bo srečanje v spomin na velikega Slovenca

Filozof dr. Milan Komar (4. 6. 1921 – 20. 1. 2006) je zgodnje otroštvo in mladost preživel v Škofji Loki, kjer je bil njegov oče davčni uslužbenec. Dr. Milan Komar je večkrat omenil, da se počuti Ločana, kar je vidno tudi v Škofjeloških sonetih (Komar Škofji Loki), ki jih je posvetil našemu mestu. Po drugi svetovni vojni je emigriral v Argentino, kjer je dokončal doktorat iz filozofije in postal profesor filozofije na argentinski Univerzi. Po njem so poimenovali Inštitut Milana Komarja.
Zelo aktiven je bil tudi v slovenski skupnosti v Argentini, kjer je dolga leta predaval na srednješolskem tečaju dr. Marka Bajuka in v okviru prireditev Slovenske kulturne akcije pripravljal poljubna filozofska predavanja.
Dr. Milana Komarja nekateri smatrajo za največjega slovenskega filozofa, ki pa je bil v Sloveniji zamolčan in v stroki spregledan. Pokopan je v Ljubljani, kar je bila njegova želja, da počiva v rodni zemlji.
Napisal je veliko knjig o filozofiji in življenju nasploh. Ena najbolj branih je zbirka filozofskih razmišljanj Pot iz mrtvila, ki je bila v Sloveniji že večkrat ponatisnjena. Zadnji ponatis je izšel leta 2012 pri založbi Družina, septembra 2012 smo ga predstavili na Blaznikovem večeru v Sokolskem domu.
Življenje in delo dr. Milana Komarja je v Loških razgledih 55/ 2008 predstavil njegov vrstnik in dolgoletni sodelavec akademik in pisatelj Zorko Simčič v prispevku z naslovom “Življenje, polno smisla”:  http://www.dlib.si/?URN=URN:NBN:SI:doc-BMZDYX5P