VABLJENI NA SPLETNI OGLED 11. KREKOVEGA VEČERA: GEOLOG IN PALEONTOLOG PROF. DR. ANTON RAMOVŠ

Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca  prijazno vabi na 11. KREKOV VEČER :

Ramovš AntonPOGOVOR O GEOLOGU IN PALEONTOLOGU PROF. DR. ANTONU RAMOVŠU,

ki bo, zaradi ukrepov za omejitev COVID19, izveden in dosegljiv preko spleta, od 4. decembra 2020, godu sv. Barbare, zavetnice rudarjev, dalje na naslednji spletni povezavi:  https://www.youtube.com/watch?v=ca52sTRLr00 in tudi na Facebooku /KDJanezEvangelistKrek

Krekov večer je posvečen svetovno priznanemu geologu, paleontologu, domoljubu prof. dr. Antonu Ramovšu (17. 12. 1924, Dolenja vas  – 1. 5. 2011), častnemu občanu Občine Železniki in častnemu članu Muzejskega društva Škofja Loka.

Dr. Anton Ramovš je eden tistih slovenskih znanstvenikov, ki so potrditev za svoje raziskave in delo  dobili tudi na svetovnem nivoju. Na Slovenskem sodi med najbolj spoštovane profesorje na področju geologije in paleontologije. Ob njegovi obletnici smrti bo prihodnje leto potekalo več dogodkov. Krekov večer je kot uvod v predstavitev profesorjevega raziskovalnega dela na Loškem.

Pri pogovoru sodelujeta:
Matija Križnar, magister geoloških znanosti, zaposlen v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, in
Alojzij Pavel Florjančič, ki se je upokojil kot geolog raziskovalec pri Rudnika urana Žirovski vrh.

Sproščen pogovor v »varni razdalji« je potekal na domu družine Florjančič. V pogovoru sta osvetlila profesorjevo življenje in raziskovalno delo. Ker sta se ob različnih priložnostih z njim tudi srečala, bosta dodala tudi zanimive utrinke iz njegovega življenja.

Na spoštovanega rojaka smo ponosni in hvaležni za njegove raziskave na Loškem in v Selški dolini. Njegova dela nimajo samo znanstvene vrednosti, ampak je profesor s svojimi deli ohranjal tudi kulturno dediščino krajine.  Še posebej pa cenimo njegovo navezanost na rodno Dolenjo vas in njegovo Miklavško goro, o kateri je pri Muzejskem društvu Škofja Loka izdal tudi vodnik.

Vljudno vabljeni k ogledu in ostanite zdravi!

Kulturno društvo dr. Janez Evangelist Krek Selca
zanj mag. Andreja R. Megušar