VABLJENI NA PREDSTAVITEV KNJIGE "VASI POD RATITOVCEM SKOZI ČAS" - TOREK, 23. 2. 2016 OB 19. URI V KAŠČI

Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka vas v okviru TORKOVIH VEČEROV S KNJIŽNICO vabi na predstavitev knjige

Marije Gasser: VASI POD RATITOVCEM SKOZI ČAS,

ki bo v torek, 23. februarja 2016 ob 19.00 v Miheličevi galeriji v Kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki.

Knjigo, ki o govori o vaseh: Spodnje in Zgornje Danje, Zabrdo, Torka in Raven bo predstavila avtorica gospa Marija Gasser.

V vasi pod Ratitovcem so se v 13. stoletju naselili ljudje iz okolice Innichena iz doline Pustertal, ki je danes del pokrajine Južna Tirolska v Italiji. Priseljenci so v odmaknjenih krajih skozi stoletja ohranili svojo govorico. Najbolj  težke čase so preživljali po koncu druge svetovne vojne, ko je povojna komunistična oblast neznano kam odgnala 24 mož, večinoma gospodarjev, za katere svojci še danes ne vedo, kje so pokopani. Nekaj dni pred Božičem leta 1945 pa so z domov na avstrijsko Koroško pregnali še 90 ljudi, večinoma žensk in kar 62 otrok. Ko so se vrnili, nekateri šele čez šest let, so jih zapostavljali, prepovedali so jim jezik, nobene dajnarske besede niso več smeli izgovoriti. Zaradi tega so vasi pod Ratitovcem danes praktično prazne.

Avtorica Marija Gasser iz Železnikov (njen mož prihaja iz Zabrda) je v knjigi popisala zgodovino teh vasi, težke naravne pogoje za življenje in klenost ljudi, ki so stoletja kljubovali tem razmeram in razvijali svoje običaje. V knjigi je zapisan tudi slovar njihovih najbolj značilnih besed.

Gospa Marija Gasser je v enem od pogovorov povedala: “Moj namen je, da z zapisom ohranim vsaj delček iz zelo bogate in posebne zgodovinske skrinje. Zapis je bogastvo za nas, za rodove naprej, izraz spoštovanja ter zahvala prednikom za oblikovanje tako lepe krajine.”

Knjiga, ki je bila prvič predstavljena 5. septembra 2015 v Železnikih, je izšla v samozaložbi ob finančni podpori Občine Železniki in sponzorjev.

Knjigo boste lahko kupili tudi na predstavitvenem večeru.

Vabilo: Vabilo Vasi pod Ratitovcem skozi čas