VABLJENI NA PREDAVANJE RESTAVRIRANJE STENSKIH POSLIKAV V KAPELI LOŠKEGA GRADU - SREDA, 27. 1. 2016 OB 18. URI


Stenske poslikave

Loški muzej Škofja Loka in Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine vas vabita na predavanje

RESTAVRIRANJE STENSKIH POSLIKAV
V KAPELI LOŠKEGA GRADU

ki bo v sredo, 27. januarja 2016  ob 18. uri v kapeli na Loškem gradu.

V predavanju bo vodja projekta, mag. Anita Kavčič Klančar predstavila proces odkrivanja in restavriranja stenskih poslikav v kupoli kapele Loškega gradu.

Poslikave je po naročilu uršulink v vojnem času, leta 1915 naslikal slikar Anton Jebačin s pomočniki. V letih po drugi svetovni vojni so bile v celoti prebeljene in tako ostale skrite pod beleži skoraj šest desetletij. Na pobudo Loškega muzeja je Restavratorski center, ZVKDS v letu 2013 na prebeljenih stenah kapele izvedel prve sonde in raziskave, v letih 2014/15 pa izpeljal in zaključil prvo fazo obsežnega projektaki je vključevala odkritje in restavriranje poslikav v kupoli kapele. Projekt bo predstavljen z obsežno grafično in fotodokumentacijo, ki je nastajala med delom.

mag. Anita Kavčič Klančar pravi:  »Restavratorji skozi dolgotrajen in kompleksen proces restavriranja vstopamo v tehnološke, slikarske, idejne in duhovne zakonitosti poslikave. Šele skozi to izkušnjo in preko celovitega razumevanja poslikave, lahko poškodovani umetnini vračamo njeno prvotno podobo in sijaj, ki ga je imela v času njenega nastanka, pred natanko stotimi leti.«