VABLJENI NA PREDAVANJE PALMIRA, LJUBEZEN MOJA - ČETRTEK, 29. 10. 2015 OB 19. URI V MIHELIČEVI GALERIJI

verena_predavanje_okt.2015

Loški muzej Škofja Loka vljudno vabi na predavanje 

PALMIRA, LJUBEZEN MOJA,

ki bo v četrtek, 29. oktobra 2015, ob 19. uri  v Galeriji Franceta Miheliča na Spodnjem trgu v Škofji Loki

Ddr. Verena Perko bo predstavila usodo Unescove svetovne kulturne dediščine v Siriji in morda dodala nov kamenček v mozaik razumevanja begunske problematike.

Konec poletja nas je pretresla vest o usmrtitvi enega najpomembnejših sirskih arheologov Khaleda al- Asaada. Vest je prišla s posnetki uničenja templja Beel Shamin in druge arheološke dediščine v Palmiri.

Zakaj nas je tako zelo pretreslo uničevanje Palmire, saj se namerna uničenja kulturne dediščine na Bližnjem vzhodu vrstijo vse od zaostrovanja tamkajšnjih razmer. Zakaj Zahod tako glasno objokuje Palmiro in zakaj je bila med tarčami izbrano prav to antično mesto? Zakaj je bila Palmira pred 2000 leti tako bogato in izjemno kulturno mešano mesto in po čem je zaslovela Palmira, arabsko Tadmur, vse do nedavnega?

Ali svetovno kulturno dediščino ogrožajo samo vojna uničenja ali je ogrožujoče tudi zanemarjanje in propadanje dediščine, ki se godi pred našimi očmi?

 Verena PerkoDdr. Verena Perko je publicistka in pesnica, je arheologinja, z doktoratom znanosti iz rimske arheologije in iz muzeologije. Zaposlena je bila kot profesorica na kamniški gimnaziji, kot mlada raziskovalka v Mestnem muzeju v Ljubljani, kot zunanja sodelavka na arheološkem oddelku Filozofske fakultete in kot kustosinja arheologinja v Gorenjskem muzeju v Kranju. Bila je tudi v. d. generalne direktorice direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo. Je avtorica številnih strokovnih in znanstvenih prispevkov, soustanoviteljica in predavateljica doktorskega študija heritologije in predavateljica na izobraževanjih za muzealce.