VABLJENI NA OGLED RAZSTAVE "ZA NAŠO STVAR"- DO TORKA, 26. 3. 2019 V POLJANAH

Za našo stvar_naslovnicaKulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane in Muzejsko društvo Škofja Loka vas prijazno vabita na

ogled razstave “ZA NAŠO STVAR” ,

in sicer do vključno nedelje, 30. marca 2019 v preddverju dvorane Kulturnega doma v Poljanah.

Razstava “ZA NAŠO STVAR” prikazuje 80-letno delovanje Muzejskega društva Škofja Loka, ki je bilo ustanovljeno leta 1937 na poobudo članov “profesorskega ceha”, edinstvene skupine profesorjev in kulturnih delavcev, povezanih s Škofjo Loko oziroma širšim loškim področjem, ki so spodbudili ustanovitev Muzejskega društva Škofja Loka in ustanovitev muzeja v Škofji Loki (1939).

Miklavčič Maks.Na prvem srečanju profesorskega ceha leta 1930 je bil tudi duhovnik Maks Miklavčič, ki  se je rodil v Dolenji Ravni leta 1900. Po posvetitvi v duhovnika je vpisal še študij zgodovine in zemljepisa ter poučeval na Škofijski gimnaziji v Šentvidu. Vse od leta 1937 pa do svoje smrti leta 1971 je deloval kot škofijski arhivar, njegova zasluga je sodobna ureditev celotnega Škofijskega arhiva. Na Teološki fakulteti je predaval cerkveno zgodovino in bil leta 1970 imenovan za njenega dekana. Objavil je številne strokovne prispevke in je soavtor obsežne knjige Leto svetnikov.

Življenjski portret Maksa Miklavčiča je na odprtju razstave, ki je bila v torek, 12. marca 2019 predstavila bibliotekarka Helena Janežič, ki je zaposlena v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, kjer vodi Zbirko tiskov Slovencev zunaj Republike Slovenije. Je aktualna podpredsednica Muzejskega društva Škofja Loka.