DANES: VABLJENI NA ODKRITJE OBELEŽJA ZDRAVNICI MARIJI BRAČKO V ALEJI ZASLUŽNIH LOČANOV - ČETRTEK, 23. 1. 2020 OB 17. URI

BračkoObčina Škofja Loka prijazno vabi na svečano odkritje obeležja

zdravnici Mariji BRAČKO
v Aleji zaslužnih Ločanov,

v četrtek, 23. januarja 2020, ob 17. uri.

Avtor doprsnega kipa je akademski kipar Metod Frlic.

Slavnostni govorniki bodo:

 Nina Arnuš, Zavod Tri, zavod za trajnostne skupnostne prakse
 dr. Aleksander Stepanovič, direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka
– mag. Špela Justin, direktorica občinske uprave Občine Škofja Loka

V kulturnem programu bosta nastopila Katarina Juvančič in Dejan Lapanja.

Zdravnica Marija Bračko (1914 – 2004) se je rodila na Češnjici pri Železnikih. Po opravljeni gimnaziji se je vpisala na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, nato pa študij nadaljevala v Beogradu, kjer je diplomirala leta 1939. Po selitvi na Dunaj je tam leto in pol specializirala pediatrijo. Marija Bračko je prva ženska iz Selške doline, ki je doštudirala medicino in se zaposlila kot zdravnica.

Poklic zdravnice v Škofji Loki je pričela opravljati leta 1945, v času, ko sta na škofjeloškem delovala samo dva zdravnika. Delo je potekalo v izjemno skromnih in zahtevnih razmerah, primanjkovalo je namreč zdravil in sanitetnega materiala, delovnik je trajal od jutra do večera in se pogosto podaljšal tudi v noč. Bračkova je skrbela za zdravje vseh ljudi, ne glede na njihovo starost. Vsak dan je sprejela do sto bolnikov in jih obiskovala tudi na domu.

Postala je prva upravnica novega zdravstvenega doma v Škofji Loki, ki je bil zgrajen po drugi svetovni vojni  in v njem pridobila tudi rentgen, laboratorij, zobozdravstvene in druge specialistične usluge ter reševalno službo. Do leta 1979 je opravljala delo zdravnice tudi v škofjeloškem Centru slepih in slabovidnih.

Zdravnica Marija Bračko je postavila trdne temelje škofjeloškemu osnovnemu zdravstvu, v stroki pa je bila cenjena zaradi svoje strokovne razgledanosti in organizacijskih sposobnosti. Za svoje delo je prejela številna priznanja in leta 1992 postala tudi častna občanka Občine Škofja Loka.

Dogodek bo zaokrožen z literarnim druženjem v restavraciji Pr’ Pepet ob 18. uri. Rdeča nit pogovora bodo pogumne ženske vsega sveta. Predstavljena bo sveže izdana knjiga Neustrašne – Portreti neuklonljivih žensk, ki prinaša zgodbe tujih junakinj, ob njej pa se bodo spomnili tudi zdravnice Marije Bračko in njenih dosežkov.

Gostja literarnega pogovora bo Anja Golob, urednica knjige ter glavna urednica Zavoda VigeVageKnjige. Pogovor bo povezovala Monika Tavčar.