VABLJENI NA IZLET MUZEJSKEGA DRUŠTVA 2019: CELJE-ROGATEC-TRAKOŠĆAN-KRAPINA, SOBOTA 28.9.2019

Spoštovani člani,

vabimo vas na izlet Muzejskega društva Škofja Loka 2019:

Celje, Rogatec, Trakošćan, Krapina (Hrvaška)

Letos se bomo na izlet Muzejskega društva Škofja Loka podali v soboto, 28. septembra 2019. Obiskali bomo slovensko Štajersko in hrvaško Zagorje. Naš prvi postanek bo v Celju, kjer si bomo ogledali ostanke Rimske Celeje. Arheološko razstavišče Celeia – mesto pod mestom v kleti Knežjega dvora je doslej največja predstavitev ostankov rimske Celeje »in situ«. Sprehodili se bomo med starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati zgodovini mesta. Nato nas bo pot vodila do Rogatca. V muzeju na prostem (t.i. skansen muzej) ob vznožju Donačke gore, v avtentični štajerski krajini, si bomo ogledali srednještajersko ljudsko stavbarstvo subpanonskega tipa, značilno za Obsotelje v času od 19. do sredine 20. stoletja.

Od tod se bomo podali na sosednjo Hrvaško, natančneje v hrvaško Zagorje, kjer bomo najprej obiskali slikovit srednjeveški grad Trakošćan, ki je danes v lasti države Hrvaške. Namenjen je muzejski dejavnosti ter v turistične namene. V gradu si bomo ogledali bogate muzejske zbirke in se seznanili z njegovo zgodovino. Neposredna okolica dvorca je oblikovana kot krajinski park, ki mu daje največji čar umetno jezero.

Naš naslednji postanek na Hrvaškem bo v Krapini. Kraj je postal svetovno znan leta 1899, po tamkajšnjem Gorjanovičevem odkritju fosilnih ostankov pračloveka. Obiskali bomo muzej in se seznanili z zgodbo o življenju in kulturi neandertalcev, podprto z multimedijskimi vsebinami ter nadvse posebno arhitekturo.

Iz Krapine se bomo mimo Kumrovca vrnili nazaj v Slovenijo, kjer si bomo na turistični kmetiji Vimpolšek v Brežicah privoščili pozno kosilo.

Odhod:  sobota, 28. 9. 2019 ob 7.00 iz parkirišča v bivši vojašnici (drugi vhod proti zahodu)

Povratek: sobota, 28. 9. 2019, predvidoma okrog 21. ure

Cena izleta: 50 EUR. Plačilo z gotovino na avtobusu.

Cena vključuje: prevoz, vstopnine in vodeni ogledi, malica in (pozno) kosilo.

 Prijave: Na blagajni Loškega muzeja Škofja Loka na telefonsko številko 04 517 04 11 vsak delovni dan od 10. do 13. ure, najkasneje do ponedeljka, 23. septembra 2019 (oziroma do zasedbe prostih mest).

Prednost pri prijavi imajo odborniki in člani Muzejskega društva Škofja Loka!

Ob prijavi obvezno pustite vašo telefonsko številko, da vas bomo lahko pravočasno obvestili o morebitnih spremembah.

 Veselimo se prijetnega druženja!