Spoštovane članice in člani Muzejskega društva Škofja Loka,

Muzejsko društvo Škofja Loka in Loški muzej Škofja Loka sta povezana tako po imenu kot tudi po zgodovini, zato dovolite, da vas vljudno povabiva na

Muzejski dan z Loškim muzejem,

ki bo potekal

v sredo, 7. septembra 2022, z začetkom ob 18. uri
v Muzejski dnevni sobi na Loškem gradu.

Ob osvežilu bomo prisluhnili nagovoroma Helene Janežič, predsednice Muzejskega društva Škofja Loka, in Saše Nabergoj, direktorice Loškega muzeja Škofja Loka. Sledil bo kratek oris večletnega dela na prenovi muzejskih zgodovinskih zbirk.

Muzejski dan bomo nadaljevali s pomočjo ekipe kustosov, ki nas bodo popeljali skozi multimedijsko in interdisciplinarno razstavo Od osvoboditve do osamosvojitve: loško ozemlje od leta 1945 do 1991. Ta je na ogled v Galeriji na gradu, v stalnih zbirkah in Muzejski dnevni sobi.

Razstava osvetljuje desetletja razvoja, gradnje, šolanja, vojaškega urjenja in nasploh krajevnega utripa med letoma 1945 in 1991. Ekipa, sestavljena iz štirih strokovnjakov z različnih področij, jo je pripravljala skoraj dve leti in pripravila celovito predstavitev z izbranimi muzejskimi predmeti (od velikih, kot sta pohištvo in izbor orožja JLA, do manjših, kot so embalaža, plakati, vsakdanji predmeti itd.), videoposnetki, videointervjuji, zvočnimi intervencijami in fotografijami. Veliko gradiva je na voljo tudi na spletni strani razstave; vabljeni k ogledu na povezavi!

Gre za drugi obsežnejši raziskovalno-razstavni projekt večletnega dela na celoviti prenovi zgodovinskih zbirk. Večletni projekt, ki smo ga začeli leta 2017, nameravajo v muzeju zaključiti s povsem prenovljenimi zgodovinskimi zbirkami leta 2025.

Ogled bomo zaključili na prenovljenem arkadnem dvorišču in si ogledali novo stalno tridelno zbirko Zgodovina loškega gradu ter zgodovina (in sedanjost) muzeja.

Vse skupaj ob koncu kulturnega program vabiva na kozarček in pomenek v Grajsko kavarno Škofja Loka na Loškem gradu.

Veseliva se druženja z vami,

Saša Nabergoj,
direktorica Loškega muzeja Škofja Loka,

in

Helena Janežič,
predsednica Muzejskega društva Škofja Loka