Spoštovani člani,
dragi prijatelji,

vabimo vas na

izlet Muzejskega društva Škofja Loka 2022:
Med Slovence na Reko!

 

Letos se bomo na tradicionalni izlet Muzejskega društva Škofja Loka podali v soboto, 1. oktobra 2022. Pot nas bo vodila med naše rojake na Reko.

Prvi postanek bo v vasi Slavina pri Pivki, kjer nas bo sprejel domačin, direktor parka Vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič in nas popeljal po rodnem kraju Josipa Gorupa, najbogatejšega Slovenca vseh časov in velikega mecena Slovencev na Reki. V Slavini bo čas tudi za jutranjo kavo in prigrizek.

Iz Slavine bomo pot nadaljevali proti Trsatu, kjer si bomo ogledali romarsko svetišče Matere Božje Trsatske, grobnico Frankopanov in križev pot. Tu se nam bo pridružila dr. Barbara Riman, predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, ki nam bo kot aktivna članica slovenske skupnosti na Reki predstavila zgodovino in dejavnosti na Hrvaškem živečih Slovencev ter nam ob pomoči odličnega razgleda predstavila svoje rodno mesto Reko.

S Trsata se bomo spustili po 539 stopnicah proti mestu. Tisti, ki tega pohoda ne bi zmogli, se bodo lahko do Reke zapeljali z avtobusom. Sledilo bo kosilo na ladji Botel Marina, ki je zasidrana v reškem pristanišču.

Naša gostiteljica nas bo po kosilu popeljala po sledeh, ki so jih na Reki pustili Slovenci in spregovorila o priseljevanju škofjeloških rojakov v reško zaledje Gorski kotar. Po vodenem ogledu si bomo vzeli čas tudi za kavo na znameniti sprehajalni ulici Korzo. Proti domu se bomo odpravili predvidoma ob 18. uri in se v Škofjo Loko vrnili okrog 20. ure.

Odhod: sobota, 1. 10. 2022, ob 7.00 s parkirišča v nekdanji vojašnici (drugi vhod proti zahodu)
Povratek: sobota, 1. 10. 2022, predvidoma okrog 20. ure

Cena izleta:
–  35 EUR za člane društva
–  45 EUR za nečlane

Plačilo z gotovino na avtobusu. Cena vključuje stroške prevoza, vodenih ogledov, malice in kosila.

Prijave: Na blagajni Loškega muzeja Škofja Loka na telefonsko številko 04 517 04 11 vsak delovni dan od 10. do 13. ure, najkasneje do torka, 27. septembra 2022 (oziroma do zasedbe prostih mest). Prednost pri prijavi imajo odborniki in člani Muzejskega društva Škofja Loka!

Ob prijavi obvezno navedite vrsto menija za kosilo in pustite vašo telefonsko številko, da vas bomo lahko pravočasno obvestili o morebitnih spremembah.

Meniji:
– mesni meni
– ribji meni (brodet iz lignjev)
– brezmesni meni

Za udeležence izleta priporočamo uporabo zaščitne maske na avtobusu in v vseh zaprtih prostorih. Ker gremo na Hrvaško, s sabo obvezno vzemite osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list).

Veselimo se ponovnega druženja!

Helena Janežič,
predsednica Muzejskega društva Škofja Loka