V REVIJI ZAVEZA OBJAVLJENO RAZMIŠLJANJE A. IGLIČARJA O KNJIGI ZORKA SIMČIČA DOHOJENE STOPINJE

2012_09_25 (3)

V zadnji številki revije ZAVEZA (številka 113, september 2019) je objavljeno razmišljanje Aleksandra Igličarja o romanu

ZORKA SIMČIČA IN FRANCETA PIBERNIKA:
DOHOJENE STOPINJE

Knjigo je izdala založba Beletrina in je bila predstavljena junija 2019.

Naslovnica Dohojene stopinjeRoman Dohojene stopinje ni napisan v klasični obliki zgodbe, ampak v obliki pogovora. Literarni zgodovinar France Pibernik je namreč pisatelju Zorku Simčiču zastavljal vprašanja o njegovem življenju in delu. Pogovor sta pričela pripravljati leta 2000, s časovnimi razmiki in opombami Zorka Simčiča pa je bil zaključen leta 2018. Po besedah »spraševalca« Franceta Pibernika je roman Dohojene stopinje »Simčičeva avtobiografija, ki se bere kot leksikon zdomstva«. Besedilni del romana obsega nekaj manj kot 500 strani, na koncu pa so dodane fotografije iz pisateljevega življenja, od zgodnje mladosti do častitljive starosti.

Celotno razmišljanje lahko preberete tukaj: 2019_09 ZAVEZA Z. SImčič DOHOJENE STOPINJE

Akademik Zorko Simčič (rojen 1921) je povezan z delovanjem Muzejskega društva Škofja Loka.

– Leta 2003 je bil govornik ob odkritju obeležja dr. Tineta Debeljaka v Aleji znamenitih Ločanov. Zapis je objavljen v Loških razgledih 60/2010.  
– V Loških razgledih 58/2008 je pripravil zapis o življenju in delu filozofa dr. Milana Komarja, ki je mladost preživel v Škofji Loki, po drugi svetovni vojni pa emigriral v Argentino.
– Septembra 2009 je sodeloval na Blaznikovem večeru posvečenem dr. Tinetu Debeljaku, kjer je spregovoril o njunem dolgoletnem sodelovanju v slovenski skupnosti v Buenos Airesu.
– Septembra 2012 je bil osrednji gost na Blaznikovem večeru, na katerem smo predstavili njegov roman Poslednji deseti bratje.

2012_09_25 Škofja Loka(1)