Od petka 4. marca do nedelje, 6. marca 2022 je v katalonskem mestu Esparreguera, ki se nahaja 30 km severo-zahodno od Barcelone, potekala 38. letna konferenca združenja Europassion, ki združuje nekaj manj kot 90 pasijonskih mest in krajev iz 16. evropskih držav. Pobuda o povezovanju evropskih pasijonskih mest se je prvič oblikovala pred 40. leti v benediktinskem samostanu Montserrat blizu Esparreguere, kjer so se leta 1982 zbrali trije francoski in trije katalonski pasijonski kraji.

Združenju Europassion se je leta 2007 pridružila Občina Škofja Loka s Škofjeloškim pasijonom in leta 2018 pasijonsko združenje Pasijonski veter, ki povezuje vse slovenske pasijonce pod duhovnim vodstvom loških bratov kapucinov.

V Esparregueri se je, po dveh odpadlih srečanjih zaradi koronavirusa COVID-19 (nemški Tirschenreuth, Škofja Loka) zbralo okrog 130 udeležencev iz več kot 30 evropskih pasijonskih krajev, med katerimi so bili tudi predstavniki Občine Škofja Loka in dvanajst predstavnikov Pasijonskega vetra iz Ribnice in Škofje Loke.

Prvi dan srečanja je uradna delegacija Europassiona obiskala nadškofijo Barcelona, kjer jo je sprejel nadškof Joan Josep Omella, in katalonski parlament, kjer jih je nagovorila predsednica Laura Borras.

 

 

 

Drugi udeleženci so obiskali kraj Manresa, saj se letos spominjamo 500-letnice spreobrnjenja svetega Ignacija Loyolskega, ki je med devetmesečnim bivanjem v Manresi napisal znano besedilo Duhovne vaje. V tamkajšnji cerkvi, ki je postavljena nad votlino, v kateri je premišljeval sveti Ignacij Loyolski, je pater Marko Rupnik s sodelavci Centra Alleti marca 2021 postavil obsežne mozaike v skupnem obsegu okrog 550 m2 , ki teološko izhajajo iz Ignacijevih besedil.

Popoldan so si udeleženci ogledali znameniti benediktinski samostan Montserrat, katerega začetki segajo v 9. stoletje. Romarje že dolga stoletja blagoslavlja Črna Marija z detetom Jezusom v naročju, ki je zavetnica Katalonije.

V soboto dopoldan so predstavniki pasijonskih mesti imeli letno skupščino združenja. Glede na težke razmere v Ukrajini, so udeleženci sprejeli posebno izjavo v podporo ukrajinskemu narodu in jim za pomoč v vojni namenili 5.000 EUR denarne pomoči.

Zvečer je bil v Pasijonskem gledališču v Esparregueri, ki sprejme okrog 1.300 udeležencev, uprizorjen pasijon, katerega začetki segajo v leto 1611, z leti pa se je besedilo prenavljalo in posodabljalo. V pasijonu nastopa okrog 300 igralcev, ki jih spremlja orkester in pevski zbor. Pasijon uprizarjajo vsako leto in pripravijo osem uprizoritev. Vsi sodelujoči so prostovoljci, kar se med pasijonsko uprizoritvijo nedvoumno odraža s srčnostjo, ki žari iz njihovih besed, glasbe in src. Ker se pasijon uprizarja v gledališču, so odlično uporabili odrsko tehniko, ki jim omogoča razne svetlobne in tehnične učinke.

V nedeljo pred odhodom so se udeleženci zbrali pri sveti maši, ki jo je daroval krajevni škof. Na koncu maše so leseno skulpturo Marije, ki je duhovni simbol združenja Europassion prevzeli pasijonci iz češkega mesta Horice na Šumave, kjer bo srečanje Europassiona junija 2023.