V BUENOS AIRESU JE 24. 12. 2016 UMRLA DR. KATICA CUKJATI, PREDSEDNICA SLOVENSKE KULTURNE AKCIJE

kati-cukjati

Na svojem domu v Buenos Airesu je 24. decembra 2016 v 68. letu starosti nenadoma umrla gospa dr.  Katica CUKJATI, aktualna predsednica Slovenske kulturne akcije.

Kot je rada poudarila, je bila ena prvih, ki se je rodila v slovenski skupnosti, ki se je v povojnem času naselila v to latinskoameriško državo. Po poklicu je bila odvetnica s svojo samostojno pisarno v argentinskem velemestu.

Bila je neutrudna delavka med Slovenci v Argentini, bivša ravnateljica Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka, predavateljica na srečanju v Dragi in drugje po slovenskem zamejstvu in izseljenstvu, predavala je v Argentini, Sloveniji in Španiji.

Od leta 2005 je bila predsednica Slovenske kulturne akcije (SKA) v Buenos Airesu, osrednje slovenske kulturne ustanove, ustanovljene leta 1954. Med predsedniki in odborniki SKA so bili prvovrstni slovenski intelektualci in izobraženci, v desetletjih so snovali knjižno zbirko, ki šteje približno sto enot. V zadnjih letih izdaja SKA predvsem revijo Meddobje in skrbi za kulturne dogodke v Slovenski hiši.

V zrelih letih se je poročila s Tinetom Debeljakom mlajšim, katerega oče dr. Tine Debeljak je bil soustanovitelj Muzejskega društva Škofja Loka. Kot predsednica SKA je bila oktobra 2011 glavna organizatorka Debeljakovega večera v Slovenski hiši v središču Buenos Airesa.

NAJ POČIVA V MIRU IN VEČNA LUČ NAJ JI SVETI.