V 94. LETU JE UMRLA DR. ALEKSANDRA KORNHAUSER FRASER, ČASTNA OBČANKA OBČINE ŠKOFJA LOKA

IMG_9800

V nedeljo, 17. maja 2020 je zemeljsko pot končala dr. Aleksandra Kornhauser Fraser, kemičarka, svetovno znana raziskovalka in častna občanka Občine Škofja Loka.

Dr. Aleksandra Kornhauser Fraser se je rodila 26. septembra 1926 v družini lesnega trgovca Caleari na Trati pri Škofji Loki. Oče je v veliki svetovni krizi obubožal, zato je Aleksandra mladost v revščini preživljala na domu svoje mame v Karlovcu, predmestju Škofje Loke.

Med vojno je bila aktivna pri partizanih, se pred Nemci umaknila v Avstrijo in se je konec leta 1944 po velikih preizkušnjah ponovno vrnila v domače kraje. Na dan osvoboditve je kot mlado dekle na loškem placu držala državno zastavo ob slavljenju konca druge svetovne vojne.

Po vojni je nadaljevala šolanje in izbrala kemijske znanosti, kjer je pridobila doktorski naziv. S svojim znanstvenim in raziskovalnim delom je postala svetovno prepoznavna. Bila je ministrica v vladi Staneta Kavčiča (1967 -1972), zadolžena za družbene dejavnosti.

V zasebnem življenju se je poročila z zdravnikom pediatrom Pavletom Kornhauserjem, s katerim sta imela hčerko Lilijano, ki je po očetovem vzoru postala zdravnica pediatrinja. Gospa Aleksander se je v zrelih letih življenja poročila z angleškim znanstvenikom dr. Malcomom Fraserjem, s katerim sta dolga leta živela v Angliji, po letu 2012 pa v kraju Polica nad Grosupljem.

Leta 2018 je o svojem življenju in delu napisala knjigo Poti in srečanja. Jeseni 2019 je o svojem življenju in delu govorila v štirih oddajah Spomini na 1. programu TV Slovenija (povezava na 1. del: https://4d.rtvslo.si/arhiv/spomini/174642952 )

Ob njeni devetedesetletnici smo jo oktobra 2016 gostili na Blaznikovem večeru, kjer se je z njo pogovarjala sestrična Marija Lebar.

Junija 2017 je ob nepodelitvi Zlatega grba Občine Škofja Loka Muzejskemu društvu Škofja Loka županu Mihu Ješetu poslala javno pismo, v katerem je izrazila začudenje in presenečenje, da društvu ob 80. letnici delovanja bi bilo podeljeno občinsko priznanje.

Pismo lahko preberete tukaj: 2017_05_30 Kornhauser_Pismo Županu Loke (1)

V imenu članov Muzejskega društva Škofja Loka in v svojem osebnem imenu pokojni dr. Aleksandri Kornhauser Fraser izrekam globoko zahvalo za njeno izjemno znanstveno in družbeno dejavno delo v vsem njenem življenju.

Hčerki Lilijani, vnukoma in vsem sorodnikom izrekam iskreno sožalje ob slovesu “velike osebnosti” dr. Aleksander Kornhauser Fraser.

Naj ji Bog podari večni mir in pokoj. Naj počiva v miru in večna luč naj ji sveti.

mag. Aleksander Igličar
predsednik Muzejskega društva Škofja Loka