V torek, 6. decembra 2022 je v 88. letu starosti umrl  Jože Rant iz Godešiča. 

Pogreb dragega pokojnika bo v ponedeljek, 12. decembra 2022 na pokopališči Lipica. Od 10. ure naprej bo njegovo posmrtno telo v poslovilni vežici, ob 14. uri bo žalna sveta maša v cerkvi sv. Miklavža na Godešiču ob 15. uri pa pogreb.

Jože Rant, Matijov, je bil dolgoletni član Muzejskega društva Škofja Loka in skrben snemalec prireditev Muzejskega društva od leta 2008 pa vse do nekaj let pred smrtjo, ko mu zdravje tega ni več dopuščalo. S svojo kamero je posnel vse Blaznikove večere in druge prireditve, kar je neprecenljiv zgodovinski zapis. Posnetke je presnel na DVD-eje, ki jih hranita tudi loški arhiv in loška knjižnica. Za njegovo delo se mu je društvo leta 2014 zahvalilo s posebno zahvalo. Zelo rad se je udeleževal tudi društvenih izletov.

Jože Rant se je rodil 15.  marca 1935. Izučil se je za ključavničarja in vso delovno dobo delal v LTH Livarni, sedanji LTH Castings. Že v mladosti ga je prevzela ljubezen do fotografije. Od šestdesetih let prejšnjega stoletja naprej je vneto fotografiral razna osebna slavja (poroke, obletnice, druga praznovanja), cerkvene prireditve ter kulturne in družbene dogodke v rojstni vasi Godešič. Njegov foto arhiv je izjemno obsežen.

Jože Rant je bil član ansambla Jaz pa ti, v katerem je igral kitaro. Fantje v ansamblu so prihajali iz Lošča na Godešiču in bili med sabo sorodniki. Jožetov brat Matija je igral klarinet, njuna bratranca Ivan in Lojze Igličar pa harmoniko in berdo. Ansambel je nastal konec petdestih let prejšnjega stoletja, ko so igrali v odmorih med gledališkimi predstavami na Godešiču in za ples po njihovem zaključku. Nato so bili skoraj 60 let nepogrešljivi pri vseh družabnih in osebnih prireditvah na Godešiču in njegovi okolici.  Jože je bil zadnji od članov, ki nas je zapustil.

Jože Rant je bil poročen z Darinko, rojeno Igličar, Jurčkovo iz Reteč. Imata sina Janka in Darka ter vnuke.

 

Dragi Jože, prisrčna hvala za vse talente, ki ste jih nesebično darovali za dobrobit Muzejskega društva Škofja Loka in njegovih članov.

Naj vam Bog podeli večni mir in pokoj. In večna luč naj vam sveti. Počivajte v miru.