UMRL JE ARHITEKT IN FOTOGRAF PETER POKORN, st., DOLGOLETNI ODBORNIK MUZEJSKEGA DRUŠTVA

Peter Pokorn

V 78. letu starosti nas je zapustil

Peter POKORN starejši

(26. 6. 1939 – 26. 7. 2016),
arhitekt in fotograf ter dolgoletni član in odbornik Muzejskega društva Škofja Loka.

Pokojni Peter Pokorn je bil rojen 26. junija 1939 pri Ingl’čevih v Stari Loki. Na začetku druge svetovne vojne je bil  z družino izseljen v kraj Arilje v južni Srbiji. Po vrnitvi je začel obiskovati osnovno šolo v Škofji Loki. Leta 1958 je v Škofji Loki končal gimnazijo in se vpisal na študij arhitekture v Ljubljani, smer obnova arhitekturne dediščine. Po končanem študiju se je zaposlil na Občini Škofja Loka. Po zamenjavi službe je bil deset let projektant in oblikovalec embalaže v podjetju EGP v Škofji Loki. Upokojil se je leta 1996.

Leta 1969 se je poročil z Marušo, rojeno Strojan. Imata sina Petra in Tadeja.

Skupaj s prijateljem Janom Jelšikom je bil glavni pobudnik sodelovanja in pobratenja med češkim mestom Tabor in Škofjo Loko.

Bil je ustanovitelj in dolgoletni predsednik foto kluba Anton Ažbe Škofja Loka. Leta 1996 je bil za pet let izvoljen za predsednika Fotografske zveze Slovenije. Že med študijem je začel z zbiranjem etnografskega gradiva. Ustvaril je fotografsko zbirko kulturne dediščine. Samostojne tematske razstave je imel po vsej Sloveniji, in v Belgiji, Italiji, Avstriji, Turčiji, na Češkem in Japonskem. Za uspehe na fotografskih razstavah je prejel naslov MF FZS (mojster fotografije Fotografske zveze Slovenije) in EFIAP (ekscelenca Mednarodne zveze za fotografsko umetnost).

Junija 2013 je v sodelovanju z Občino Škofja Loka izšla njegova fotografska monografija z naslovom Svetloba in čas. Z njegovimi fotografijami so opremljene mnoge knjige, katalogi in druge publikacije.

Za svoje delo je prejel več nagrad. Fotografska zveza Slovenije mu je za zasluge podelila najvišje slovensko priznanje Puharjevo nagrado za življenjsko delo. Mednarodna fotografska zveza pa najvišje priznanje HonEFIAP (Honoraire Excellece FIAP). Leta 2009 je prejel Zlati grb Občine Škofja Loka.

Pokojni Peter Pokorn je bil dolgoletni član in odbornik Muzejskega društva Škofja Loka. Od oktobra 1991 do oktobra 1997 je bil član in predsednik častnega razsodišča, od oktobra 1997 do marca 2008 je bil član izvršnega odbora, od marca 2008 do marca 2016 pa član nadzornega odbora. Od aprila 2007 do oktobra 2007 je po odstopu izvoljenega predsednika kot podpredsednik vodil društvo.

Pokojnemu Petru Pokornu se za njegovo obsežno delovanje v Muzejskem društvu Škofja Loka iskreno zahvaljujemo.

NAJ POČIVA V  MIRU. IN VEČNA LUČ NAJ MU SVETI!