SLOVENCI V BUENOS AIRESU UPRIZORILI VELIKOTEDENSKI MUZIKAL "KERIGMA"

DSCN5425

Na 63. slovenskem dnevu, ki je bil na nedeljo Kristusa kralja 25. novembra 2018 v Slomškovem domu v Buenos Airesu so Slovenci pripravili krstno uprizoritev

velikotedenskega muzikala KERIGMA,

ki ga je napisal in uglasbil Martin Sušnik, pripravila in režirala pa zborovodkinja zbora EX CORDE Marta Selan Brula in režiser Marcelo Brula.

DSCN5429Profesor filozofije Martin Sušnik, ki po očetu izhaja iz Jame pri Kranju, je muzikal spisal in uglasbil leta 2014. Kerygma je grška beseda, ki pomeni “izjava, razglas, oznanilo”. Glavni vir besedila je Božja beseda iz vseh štirih evangelijev in delo Ane Katerine Emmerich Življenje in trpljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa. KERIGMA je muzikal o glavnih dogodkih Velikega tedna, od Jezusovega vhoda v Jeruzalem do njegove prikazni Mariji Magdaleni.

DSCN5445Muzikal KERIGMA je izjemno izvedla skupina več kot 70 pevcev in igralcev, večinoma iz Slomškovega doma. Med njimi prevladujejo mladi, predstavniki tretje in četrte generacije Slovencev, ki so v Argentino prispeli leta 1948.

Letošnje praznovanje, ki je potekalo pod geslom A. M. Slomška “Bodi v svoji besedi resničen, v dejanju pa pravičen”, je bilo posvečeno tudi 70-letnici množičnega prihoda Slovencev v Argentino, ko jih je širokogrudno sprejel takratni predsednik Argentinte Juan Peron.

DSCN5455Zakonca Marta Selan Brula (njen oče Andrej Selan je iz Trate pri Velesovem) in Marcelo Brula sta z igralci in pevci trdno vadila skoraj vsak večer več kot tri mesece.  Vloženo delo se je preko njihovega petja in igranja preneslo v srca poslušalcev, ki so v celoti napolnili veliko dvorano Slomškovega doma. Srčnost in predanost pevcev in igralcev, v kateri se odseva delovanje vseh rodov argentinskih Slovencev, je bila na koncu nagrajena z bučnim stoječim aplavzom navdušenih gledalcev. Menim, da take srčnosti nastopajoči v Sloveniji težko prikažemo.

Izjemno sem bil vesel in hvaležen, da sem si s skupino Slovencev, ki je bila v Buenos Airesu preko turistične agencije TRUD založbe Družina, lahko ogledal muzikal KERIGMA. Gre za tesno povezavo s Škofjeloškim pasijonom, dr. Tinetom Debeljakom, vsemi Slovenci. DSCN5414Muzikal je z uvodnimi besedami pričela Andrejka Vombergar, vnukinja dr. Tineta Debeljaka, ki je leta 1936 po več kot 150 letih v Škofji Loki na gledališki oder postavil Škofjeloški pasijon. Muzikal je bil izveden v dneh, ko smo se spominjali druge obletnice vpisa Škofjeloškega pasijona na UNESCO-v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

DSCN5452

Na koncu predstave sem se avtorju Martinu ter zborovodkinji Marti in režiserju Marcelu javno zahvalil in jim podaril knjigo Škofjeloški pasijon 2009, ki jo je podaril župan mag. Miha Ješe.

Upam in želim, da bomo lahko velikotedenski muzikal KERIGMA lahko poslušali in gledali tudi v Sloveniji.

Več o velikotedenskem muzikalu KERIGMA, pogovor z avtorjem, zborovodkinjo in režiserjem lahko preberete na spletnih straneh časopisa Svobodna Slovenija: http://svobodnaslovenija.com.ar/

mag. Aleksander Igličar