ŠKOFJELOŠKI PASIJONCI NA SREČANJU EUROPASIJONA V BUDAORSU NA MADŽARSKEM

IMG_1239

Škofjeloški pasijonci z generalnim sekretarjem Europasijona Josefom Langom in drugimi predstavniki.

Od petka, 1. 6. do nedelje, 3. 6 2018 je bilo v madžarskem mestu Budaors redno 34. letno srečanje združenja Europassion, ki združuje preko 90 evropskih mest iz 16 držav, kjer uprizarjajo pasijone Kristusovega trpljenja.

Srečanja sta se udeležili tudi delegacija Občine Škofja Loka, ki je članica od leta 2008, in predstavniki združenja Pasijonski veter, ki je bilo v Europassion uradno sprejeto na letošnji skupščini. Združenje Pasijonski veter, ki je bilo oblikovano jeseni 2017, združuje vse slovenske pasijonce (škofjeloški, ribniški, iz Štepanjskega naselja v Lj), duhovno pa ga vodijo loški kapucini. Z loškimi pasijonci je bil v Budaorsu tudi kapucin brat Jaro Kneževič.

Budaors (nemško Wundersch) je naselje 10 km pred Budimpešto, kamor so bili po odhodu Turkov v začetku 18. stoletja naseljeni nemško govoreči prebivalci. Prvi pasijon, ki ga je napisal učitelj Bato Geza,  so uprizorili leta 1933, in sicer v nemškem in madžarksem jeziku. Do leta 1939 so ga uprizorili vsako leto. Po drugi svetovni vojni so madžarski komunisti nemške prebivalce pregnali in pasijon je bil ponovno uprizorjen leta 2000, 2003, 2006 in 2012.

IMG_1289V pasijonu, ki je uprizorjen na prostem na hribu Steinberg, sodeluje okrog 300 igralcev, ki od velike noči do praznika Svetega rešnjega telesa pripravijo 10 predstav, ki si jih skupaj ogleda okrog 7.000 gledalcev. Uprizoritev je zelo mogočna, saj naravno okolje hriba deluje mistično. Gorečnost in srčnost igralcev skupaj z bogato svetlobno in glasbeno tehniko z Jezusovim trpljenjem in vstajenjem globoko nagovarja gledalce pasijona.

IMG_1274

IMG_1192

Na redni letni skupščini Europassion je bila kot članica uradno sprejeto združenje Pasijonski veter, ki so ga zastopali škofjeloški pasijonci.

V programu je Jože Štukl, uradni predstavnik Občine Škofja Loka, predstavil Škofjeloški pasijon, njegov vpis v UNESCO in reviji Pasijonski Doneski ter Pasijonski almanah.Z loškimi pasijonci je bil tudi kapucin brat Jaro Kneževič.

IMG_1209Andreja Megušar, Aleksander Igličar in Hiacinta Klemenčič pa so predstavili poslanstvo združenja Pasijonski veter,  sodelovanje prostovoljcev v Škofjeloškem pasijonu ter delovnemu predsedstvu podarili Pasijonske doneske.

Škofjeloški pasijonci so med druženjem spoznavali udeležence, ki jih je bilo okrog 300, in značilnosti njihovih pasijonov. Prisrčno so jih tudi povabili na srečanje Europasijona, ki bo leta 2021 v Škofji Loki in seveda na ogled jubilejne uprizoritve Škofjeloškega pasijona.

Več o srečanju Europassiona si lahko preberete in ogledate v poročilu Franza Miehla:  budaors_e