SANJE IMAJO TO ČUDNO LASTNOST, DA SE VČASIH URESNIČIJO – spletna razstava o slovenski osamosvojitveni misli

Ob trideseti obletnici plebiscita za neodvisno Slovenijo so v Narodni in univerzitetni knjižnici pripravili spletno razstavo, ki s pomočjo knjižničnega gradiva predstavi pregled slovenske osamosvojitvene misli. Razstava je dostopna s klikom na povezavo.

naslovnica

Razstava se sprehodi skozi 150 let naše zgodovine. Vodi nas od prve jasno izražene ideje o združitvi Slovencev v pomladi narodov leta 1848 preko prvič jasno zapisane misli o samostojni Sloveniji leta 1941 in razvoja osamosvojitvene misli med slovenskimi izseljenci, pa vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je misel na samostojnost dobila krila tudi v matični domovini. Vodila je v sosledje dogodkov, ki so nas pred natanko tridesetimi leti, 23. decembra 1990, pripeljali do plebiscita za neodvisno Slovenijo. Tam smo z veliko večino potrdili veljavnost slovenskim tisočletnim sanjam.

Avtorica razstave je ga. Helena Janežič, predsednica Muzejskega društva Škofja loka. O slovenski osamosvojitveni misli je spregovorila ob več priložnostih, mdr. tudi v oddaji Kulturni utrinki na Radiu Ognjišče (povezava) in oddaji Kultura za TV Slovenija (povezava).

Vabljeni k ogledu razstave!