Po uspešnih treh natečajih »TOLE MORAM POVEDAT«, na katerih so sodelovali učenci osnovnih in dijaki srednjih šol občin na območju upravne enote Škofja Loka, smo aprila 2021 nadaljevali s IV. natečajem. Kot že trikrat poprej smo učence in dijake ter njihove mentorje prosili za prispevke, zapisane ali posnete, v katerih imajo starejši (npr. stari starši) “tole za povedat”. Tokrat smo naslovu dodali “Pa dober tek”, saj smo se želeli pridružiti imenovanju Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021.

Skupaj z učenci in njihovimi starejšimi sogovorniki smo v prispevkih odkrivali recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi. Nekateri so prispevali opise znanj in spretnosti ter šeg in navad, ki sežejo od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln pa od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.

Komisija je prebrala vse prispevke in jih pet uvrstila v ožji izbor, ki bodo objavljeni v Loških razgledih. Prispevek, ki je komisijo najbolj prepričal in mu podeljuje prvo nagrado, pa je zapis Lovra Tuška iz Osnovne šole Poljane z naslovom Narbel sm se pa troštala použku. Njegova mentorica je Majda Bernik. Za nagrado si je nagrajeni učenec Lovro Tušek prislužil dve vstopnici v adrenalinski park GEOSS, mentorica nagrajenega učenca pa jesenski izlet z Muzejskim društvom Škofja Loka.

Vsi prispevki oziroma njihovi avtorji bodo nagrajeni s knjižnimi izdajami Muzejskega društva Škofja Loka.