Rezultati III. nagradnega natečaja Tole moram povedat' — čestitke učencu Jakobu Koširja in učiteljici Barbari Trdina z OŠ Ivana Groharja

Mlin

Po uspešnih prvih dveh natečajih TOLE MORAM POVEDAT’, v katerem so sodelovali učenci osnovnih in dijaki srednjih šol iz občin na območju Upravne enote Škofja Loka, smo v Muzejskem društvu Škofja Loka v aprilu 2020 nadaljevali s tretjim istoimenskim nagradnim natečajem. Kot že dvakrat poprej smo učence in dijake ter njihove mentorje prosili za najrazličnejše proste prispevke, zapisane ali posnete, v katerih imajo starejši (npr. stari starši) »tole za povedat’«. Prispevke smo razumeli kot spodbujanje povezanosti med mlajšo in starejšo generacijo, zlasti v času pandemije koronavirusa.

Ker je tudi letošnji zaključek natečaja konec februarja 2021 prizadela pandemija, smo se v komisiji o zmagovalcu dogovarjali na daljavo. Člani komisije smo vse prispevke prebrali in izmed 29 prispelih jih je komisija 5 uvrstila v ožji izbor. Na koncu se je komisija odločila, da je najboljši prispevek z naslovom U MALN (JAKOB_KOŠIR_7.B_Tole moram povedat) avtorja Jakoba Koširja z Osnovne šole Ivana Groharja iz Škofje Loke. Njegova mentorica je bila ga. Barbara Trdina.

Učencu Jakobu Koširju in učiteljice ge. Barbari Trdina v imenu Muzejskega društva Škofja Loka iskreno čestitamo! Za nagrado si je zmagovalec Jakob prislužil dve vstopnici v adrenalinski park GEOSS, mentorica ga. Trdina pa jesenski izlet z muzejskim društvom.

Zahvaljujemo se tudi vsem sodelujočim na natečaju, tako za vaš vloženi trud, kot tudi za vaše poslane prispevke! Vsi sodelujoči bodo nagrajeni s knjižnimi izdajami Muzejskega društva Škofja Loka. V letošnjem letu smo prvič prejeli tudi prispevek gimnazijke, kar nas navdaja z upanjem za razmah sodelovanja s škofjeloškimi srednjimi šolami. Na predstavitvi zbornika Loški razgledi pa bomo v živo izžrebali še učenca ali učenko, ki bo prav tako dobil dve vstopnici, in eno izmed mentoric, ki jo čaka izlet z muzejskim društvom.

Vsi prispevki, razen enega bolj obsežnega videa, so dostopni preko spleta (povezava).

Čeprav je bilo število prispevkov tokrat manjše (29) kot prejšnje leto (42), pa smo obenem veseli, da so se projekta na našo spodbudo lotili še drugje. Na ljubljanski OŠ Alojzija Šuštarja je sodelovalo več kot sto učencev z razgovorom s starimi starši in s spisom Tole moram povedat’. Ker ti učenci niso prihajali z območja loške upravne enote, jih nismo uvrstili v izbor našega društva, so pa učitelji poročali o odličnih odzivih, predvsem starih staršev, katerim veliko pomeni, da nekdo zapiše, kar imajo »za povedat’«.

Omenimo še, da so se nekateri učenci šole preko socialne službe celo dogovarjali za videokonference s stanovalci Centra slepih, slabovidnih in starejših v Stari Loki na temo Tole moram povedat’, vendar zaradi zaostritve pandemije do realizacije (še) ni prišlo. Mogoče pa bo to izvedeno v času četrtega natečaja.

mag. Ambrož Demšar, nosilec natečaja