PRIZOR ŠKOFJELOŠKEGA PASIJONA NA SREČANJU HRVAŠKIH ŽUDIJ V ROMARSKEM SVETIŠČU MARIJA BISTRICA

IMG_1007

Na velikonočni ponedeljek, 2. aprila 2018 so se Škofjeloški pasijonci udeležili 18. srečanja ŽUDIJ, ki je bilo v največjem hrvaškem romarskem svetišču Marija Bistrica v Hrvaškem Zagorju.

IMG_1026ŽUDIJE so stražarji Božjega groba v velikonočnem tridnevju. Običaj je najbolj razširjen v Dalmaciji in na tamkajšnjih otokih. V nekaterih krajih so se Žudije pojavili že v 16. stoletju, ponovno pa se po padcu socializma širijo po letu 1990.  Srečanja v romarskem svetišču Marija Bistrica se je udeležilo 36 skupin Žudij, ki čuvajo Božji grob in ob zapetju pesmi Slava med sobotno velikonočno vigilijo, ki simbolno predstavlja Jezusovo vstajenje, popadejo po tleh.

IMG_1000Stik s Žudiji je vzpostavil dr. France Križnar, ki je reden gost na hrvaških srečanjih Pasijonske baštine, kjer je postal pozoren nanje. O Žudijah je bilo zapisano v lanski številki Pasijonskih doneskov 2017/12, obširneje pa v Pasijonskem almanahu, ki je izšel oktobra 2017.

IMG_0971Škofjeloški pasijonci so pred uradnim pričetkom programa Žudij, ki je bil v zunanjem svetišču blaženega škofa Alojza Stepinca, odigrali prizor Grešne duše in hudičev z  Luciferjem na čelu. Udeleženci srečanja so bili navdušeni nad prizorom, ki jih je notranje zelo nagovoril. To je bilo prvo gostovanje posameznega prizora  Škofjeloškega pasijona izven starega mestnega jedra Škofje Loke in glede na odmevnost verjetno ne zadnje.

IMG_0995V skupini loških pasijoncev so bili igralci, ki natopajo v prizoru, pevci Škofjeloškega okteta v podobah hudičev ter nekaj ostalih pasijoncev z županom mag. Mihom Ješetom in loškim kapucinom br. Jarom Kneževičem.