PRISRČNI ODMEVI NA SREČANJE DOBRODOŠLI DOMA

V soboto, 5. julija 2014 je bil na škofjeloškem Mestnem trgu ves dan živahen utrip obsrečanju DOBRODOŠLI DOMA, srečanju s Slovenci v zamejstvu in po svetu, ki ga je pripravil Vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu v sodelovanju z Občino Škofjo Loka.

Muzejsko društvo Škofja Loka je ob tej priložnosti v Sokolskem domu pripravilopriložnostno razstavo fotografij o življenju in delu dr. Tineta Debeljaka (1903, Škofja Loka – 1989, Buenos Aires).

Razstavo, ki je na ogled še do srede 16. julija 2014, si je z zanimanjem ogledalo veliko obiskovalcev, med njimi tudi Debeljakova vnuka Mojca in Ivan Vombergar, ki je imel ob sebi sinova Mateja in Simona.

Razstavo si je v spremstvu loškega župana Miha Ješeta ogledala tudi predsednica slovenske vlade v odstopu Alenka Bratušek, z njo pa sta bila tudi ministra Metod Dragonja in Gorazd Žmavc. Ob tej priložnosti je predsednik Muzejskega društva Škofja Loka Aleksander Igličar predsednici vlade Alenki Bratušek izročil novo jubilejno številko Loških razgledov 60/2013.

Slovenci iz zamejstva in tujine so se predstavili z zanimivim kulturnim programom.Najbolj so navdušili pevci mešanega pevskega zbora slovenskega društva France Prešeren iz Skopja, folklorna skupina »Val Resia« iz Rezije ter skupina slovenskih dijakov RAST XIII iz Argentine, med katerimi je bil tudi Debeljakov pravnuk Marjan Vombergar. Dijaki so med drugim zelo doživeto in čustveno odpeli Kreslinovo priredbo Prešernove O vrba in Mežkovo Sivo pot s prirejenim besedilom. Zvečer pa so dijaki z velikim zanimanjem v Vahtnici spremljali nogometno tekmo med Belgijo in Argentino, ki je na njihovo veselje zmagala.

Srečanje DOBRODOŠLI DOMA se je zaključilo s koncertom ansambla Saša Avsenika, s katerim je zapela tudi Marija Ahačič Polak, prva pevka ansambla Avsenik,  inVečerom slovenske popevke s pevci Eldo Viler, Alenko Godec, Ireno Vrčkovnik, Anastazijo, Andrejem Šifrerjem in Tomažem Ahačičem.

Skupna želja vseh obiskovalcev in Ločanov je bila, da bilo naslednje leto srečanje DOBRODOŠLI DOMA ponovno v Škofji Loki, ki je Slovence po svetu in vse obiskovalce sprejela z velikim gostoljubjem.