PREMIERA PASIJONA V OBERAMMERGAU, NEMČIJA

Andreja Ravnihar Megušar in Aleksander Igličar sta si kot člana razširjenega predsedstva združenja Europassion v soboto, 14. maja 2022 v bavarskem mestu Oberammergau ogledala premiero njihovega svetovnoznanega pasijona.

Pasijon v Oberammegau se uprizarja od leta 1634, ko so se domačini zaobljubili, da bodo v izogib strašni kugi, ki je tedaj razsajala po njihovih krajih, vsakih deset let uprizorili Kristusov pasijon s prikazom njegovega javnega delovanja, trpljenja, križanja in vstajenja.

Do leta 1830 so pasijon uprizarjali na pokopališču, nato pa so zgradili namensko Pasijonsko gledališče. Leta 1840 si je pasijon ogledalo 35.ooo gledalcev. Konec 19. stoletja so zgradili namensko Pasijonsko gledališče za 4.500 gledalcev, ki še danes gosti pasijonske uprizoritve. Prostor za gledalce je pokrit, med odrom in gledalci pa je odprt prostor, ki udeležencem nudi pogled na bližnje hribe, drevesa in modro nebo. Oberammergau je na višini 900 m, cca 15 km oddaljen od bavarskega športnege središča Garmisch-Partenkirchen.

Letos uprizarjajo 42. ponovitev pasijona. Zanimivo je, da je bila do sedaj uprizoritev prestavljena le dvakrat. Leta 1920 na leto 1922 zaradi španske gripe in leta 2020 na leto 1922 zaradi coronavirusa COVID-19.

Režiser pasijona od leta 1990 naprej je Christian Stuckl, ki vsako leto po starih predlogih nekoliko posodobi besedilo, saj ga (kolikor je to mogoče) želi približati izzivom sodobne družbe. V uprizoritvi nastopa okrog 700 nastopajočih, 50 članski orkester in 60 članski zbor. Sodelujoči igralci in celotno podporno osebje so večinoma domačini, kar je velik izziv za kraj, ki ima nekaj več kot 5.000 prebivalcev. Na posameznih množičnih prizorih je na odru okrog 300 nastopajočih.

Prvi del uprizoritve (od izgona iz raja od Jezusovega prijetja na vrtu Getsemani) poteka od 14.30 do 17. ure, drugi del pa od 20.00 do 22.30 ure. Zgodba Kristusovega javnega delovanja in pasijona se dopolnjuje s teološko povezanimi podobami iz stare zaveze, ki jih uprizorijo igralci, ki so ves čas pri miru –  t.i. žive slike (fr. tableuax vivants).

Od začetka maja do začetka oktobra pripravijo nekaj več kot 100 predstav. Če vemo, da si eno predstavo lahko ogleda 4.500 gledalcev, to pomeni skupaj 450.00o gledalcev, ki prihajajo z vseh koncev sveta.

Pasijon v Oberammergau je svetovno najbolj prepoznan pasijon, ki je že dolgo poznan tudi med loškimi pasijonci. Dr. Tine Debeljak je leta 1936 zapisal: Želimo, da bi Škofjeloški pasijon dobil v Loki svoje stalno pribežališče morda v smislu malega Oberammergaua: v Loki se je spočel, v Loki naj živi!  Veseli moramo biti, da so se Debeljakove želje uresničile, z vpisom Škofjeloškega pasijona na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pa celo presegle, saj je Škofjeloški pasijon do sedaj edini pasijon, ki je vpisan na UNESCO-v prestižni seznam.