V petek, 18. marca 2022, ob 19. uri bomo v Sokolskem domu na Mestnem trgu v Škofji Loki predstavili novo številko Pasijonskih doneskov 17/2022, ki tudi tokrat prinaša obilo zanimivega postnega branja.

Zbrane bo pozdravila dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo.

Jezusovo pot velikega tedna tokrat odslikavajo pasijonske podobe Jožeta Bartolja, pasijon primorskih Slovencev v času fašizma pa nam naslikajo podobe Toneta Kralja. Pridiga Ferdinanda Ljubljanskega, ki je shranjena v Kapucinskem samostanu v Škofji Loki, nas uvede v čas pred 300 leti, spoznamo pa tudi številne filme s pasijonsko tematiko, ki so nastali do 1. svetovne vojne, ter se seznanimo z dolgo zgodovino uprizarjanj pasijona v Laškem.

Leto, ko naj bi s slovesno uprizoritvijo počastili tri stoletja Škofjeloškega pasijona, je zaradi epidemije minilo brez škofjeloške spokorniške procesije. Ne bo je niti v letošnjem letu. Kljub epidemičnim razmeram so v letu 2021 v Škofji Loki in drugod potekali številni, z velikim tednom povezani dogodki, ki so pripomogli k vzdrževanju pasijonske kondicije in bodo ostali zabeleženi v Pasijonskih doneskih.

Predstavitvi bo sledilo odprtje razstave del Jožeta Bartolja, ki je bil ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona povabljen, da pripravi likovno razstavo, ki bi bila del širšega dogajanja ob postavitvi pasijonske procesije v jubilejnem letu 2021. Žal je bila ta zaradi epidemije odpovedana, posledično je bilo prekinjeno tudi Bartoljevo slikarsko ustvarjanje široko zasnovanega cikla na temo Škofjeloškega pasijona. Likovno poglabljanje v tematiko, ki slikarja nagovarja že od študentskih let, je v preteklem letu kljub temu dozorelo v cikel dvanajstih pasijonskih podob večjega formata, ki bodo v letošnjem postnem času na ogled na razstavi v Sokolskem domu v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona.

Nova številka Pasijonskih doneskov bo na voljo na predstavitvi, nato pa od ponedeljka, 21. marca 2022 v spletni trgovini Muzejskega društva Škofja Loka (povezava), na blagajni Loškega muzeja Škofja Loka (povezava) in v prostorih TIC Škofja Loka na Cankarjevem trgu 17 (povezava).