V četrtek, 30. marca 2023 je bil v Sokolskem domu v Škofji Loki v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona 2023 Pasijonski dan s predstavitvijo zbornika

Pasijonski doneski 18/2023 in

odprtjem razstave obnovljene kostumografije in scenografije Škofjeloškega pasijona.

Zbrane sta uvodomo nagovorila Tina Tržan, požupanja Občine Škofja Loka, in Špela Spanžel, v.d. vodja direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo.

Vsebino zbornika Pasijonski doneski 18/2023 je podrobno predstavila njegova urednica Helena Janežič. V tokratni številki lahko preberemo o scenografiji pasijonskih iger, Škofjeloški bratovščini Svetega rešnjega telesa, koroškem Drabosnjakovem pasijonu ter Finžgarjevem pasijonu, ki so ga v 30. letih 20. stoletja uprizarjali Slovenci v Clevelandu. Celotno vsebinsko kazalo si lahko ogledate tukaj:

Likovno podobo zborniku tokrat daje mojster vitraja Marko Jerman z avtorskim Križevpotnim vencem, ki vključuje podobe v vitraju in avtorsko besedilo.

Pasijonske doneske 18/2023 lahko po ceni 20 EUR kupite v spletni trgovini ali na Info točki Loškega turizma na Cankarjevem trgu v Škofji Loki.

Ob koncu večera je Jakob Vrhovec predstavil obnovljeno kostumografijo in scenografijo Škofjeloškega pasijona, ki je na ogled v preddverju Sokolskega doma. Obnovo je v letih 2021 in 2022 sofinanciralo Ministrstva za kulturo.

Večer so glasbeno popestrili učenci Glasbene šole Škofja Loka na kljunastih flavtah.