Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa in Založba Mladika iz Trsta sta v četrtek 9. februarja 2023 izdali knjigo

ddr. Marije Stanonik

ZLATO IN BISERI IZ SREBRNE DEŽELE POD JUŽNIM KRIŽEM,

Okoliščine priprave in vsebino knjige sta predstavila avtorica akademikinja ddr. Marija Stanonik in mag. Aleksander Igličar.

V knjigi je avtorica, ki je leta 2018 obiskala Slovence v Argentini, strnila 70-letno zgodovino slovenske skupnosti v Argentini, kar predstavlja pomemben vir informacij za vse, ki se s tematiko slovenske diaspore profesionalno ali zgolj ljubiteljsko ukvarjajo.

Prav tako knjiga predstavlja pomemben nadaljni kažipot za tiste,  ki bi želeli poglobljeno spoznati slovenske rojake v Argentini. Močno povezani med seboj so uspeli ustvariti in obdržati  organizirano šolstvo, ohraniti versko življenje in slovenski jezik.

Knjigo lahko naročite oziroma kupite v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa (Linhartova cesta 13, LJ, info@slokongres.com,  tel. 01 24 28 550) , v naslednjih dneh pa jo bo možno kupiti tudi v večjih knjigarnah.

Med Slovenci v Buenos Airesu sta pomemben pečat pustila tudi Ločan dr. Tine Debeljak (1903 – 1989), soustanovitelj Muzejskega društva Škofja Loka, in akademik pisatelj Zorko Simčič (1921), katerega stoletnici življenja je knjiga tudi posvečena.

Med obiskom med Slovenci v Argentini je bila ddr. Marija Stanonik, kot edina sorodnica iz Slovenije, prisotna na novi maši Pavla Erjavca, vnuka Janeza Stanonika, Mežnarjevega iz Gabrške gore.

Na fotografiji: avtorica ddr. Marija Stanonik (na sredi) z malima sestričnama Francko Stanonik por. Grilj (levo), in Minko Stanonik, por. Erjavec (desno), na srečanju v Buenos Airesu.