jabolka

Uspehi dosedanjih treh natečajev Tole moram povedat’, v katere so se aktivno vključili učenci osnovnih ter dijaki srednjih šol z območja Upravne enote Škofja Loka skupaj z njihovimi mentorji, so organizatorja – loško muzejsko društvo – prepričali, da mlade znova povabi k sodelovanju. Tokrat natečaj poteka pod naslovom Dober tek!, s čimer se navezujemo na aktualno imenovanje Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021.

Skupaj z mentorji – učiteljicami in učitelji –, učenci in dijaki ter njihovimi starejšimi sogovorniki želimo v muzejskem društvu raziskati dve glavni področji:

 • recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi;
 • opise znanj in spretnosti ter šeg in navad, ki sežejo od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln pa od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.

Veseli bomo najrazličnejših prispevkov, zapisanih ali posnetih, v katerih imajo starejši, na primer stari starši »tole za povedat’«, da torej pripovedujejo, opisujejo ali se spominjajo dogodkov na temo prehrane, ki so vredni, da jih ohranimo za prihodnje rodove. Natečaj je tako tudi odlična priložnosti za medgeneracijsko sožitje, z njim pa želimo obenem izkazati tudi spoštovanje do proučevanja naših šeg in navad ter vsaj nekoliko prispevati k njihovemu ohranjanju.

Kako poteka natečaj?

Osnovnošolci in srednješolci lahko sodelujete z ZAPISOM ali POSNETKOM ali AVTORSKO FOTOGRAFIJO IZVEDENEGA RECEPTA.

Vsi zapisovalci bodo nagrajeni s knjižnimi izdajami Muzejskega društva Škofja Loka, izmed vseh sodelujočih pa bo dodatno še:

 • komisija izbrala najboljši prispevek in ga nagradila z 2 vstopnicama za adrenalinski park GEOSS,
 • učenec/dijak, ki bo izžreban izmed vseh sodelujočih, bo dobil 2 vstopnici za adrenalinski park GEOSS,
 • mentorja obeh nagrajenih prispevkov se bosta za nagrado brezplačno udeležila izleta Muzejskega društva Škofja Loka.

Učenci, ki vam zapisovanje ni najbolj pri srcu, lahko sodelujete tudi tako, da po receptu, ki so vam ga zaupali starejši, z njihovo pomočjo skuhate ali spečete jed in jo fotografirate. Vsi mladi kuharji in hkrati fotografi bodo nagrajeni s knjižnimi izdajami Muzejskega društva Škofja Loka, izmed vseh sodelujočih pa bo dodatno:

 • komisija izbrala najbolj zanimive in izvirne recepte in fotografije, ki bodo objavljeni v Loških razgledih,
 • izžrebani učenec/dijak bo dobil 2 vstopnici za adrenalinski park GEOSS,
 • mentor/ica nagrajenega izdelka pa se bo za nagrado brezplačno udeležil/a izleta Muzejskega društva Škofja Loka.

Kakšni so pogoji za sodelovanje na natečaju?

Prispevki ali fotografije naj bodo opremljeni z naslednjimi podatki:

 • naslov prispevka/fotografije (če ima poseben naslov);
 • ime, priimek in starost avtorja/avtorjev;
 • ime, priimek in starost pripovedovalca;
 • kraj zapisa prispevka ali posnete fotografije;
 • naziv šole, ime in priimek mentorja.

Rok za oddajo prispevkov/fotografij je 16. januar 2022. Število prispevkov/fotografij ni omejeno, a vsak učenec/dijak in njegov mentor/ica v žrebanju lahko sodeluje samo enkrat.

Prispevke/fotografije pošljite na poštni naslov Muzejsko društvo Škofja Loka, Grajska pot 13, 4220 Škofja Loka, s pripisom »Tole moram povedat’«, ali na elektronski naslov ambroz.demsar[afna]gmail.com. V primeru elektronske oddaje naj bodo pisni prispevki oddani v običajnih formatih (Word, Acrobat Reader ipd.), fotografije pa v enem od fotografskih formatov (*.tiff, *.jpg,) in primerne ločljivosti (vsaj 1280 x 960 točk oz. velikost datoteke vsaj 1 MB). Na odločitev komisije, ki jo bo imenoval izvršni odbor loškega muzejskega društva, o najboljših prispevkih, ni možnosti pritožbe.

Izbrani prispevki in fotografije bodo objavljeni tudi na spletni strani Muzejskega društva Škofja Loka (www.mdloka.si), nekateri pa tudi v domoznanskem zborniku Loški razgledi. Mentorji bodo o rezultatih pisno obveščeni.

Veselimo se vaših prispevkov! Vabljeni k sodelovanju!

mag. Ambrož Demšar, nosilec natečaja Tole moram povedat’
Helena Janežič, predsednica Muzejskega društva Škofja Loka