POBUDA ZA USTREZNO OBELEŽITEV NASTAJANJA LOŠKEGA MUZEJA V NJEGOVIH ZBIRKAH

Loški muzej Škofja Loka (LM) bo v letošnjem letu praznoval 80-letnico svoje ustanovitve in delovanja.

Ob tej priložnosti, je izvršni odbor Muzejskega društva Škofja Loka (MD) Loškemu muzeju Škofja Loka poslal pisno pobudo za ustrezno obeležitev začetkov nastajanja Loškega muzeja v njegovih zbirkah.

LM je bil ustanovljen na predlog MD, ki je bil ustanovoljen leta 1937. Ustanovitev LM je bilo tedaj osnovno poslanstvo MD. LM je bil prvi slovenski muzej ustanovljen na pobudo posameznikov oziroma MD in ne na pobudo oblasti.

Trenutno sta v prostorih LM na hodniku pred grajsko kapelo postavljena doprsna kipa dr. Pavleta Blaznika in prof. Franceta Planine. Skupaj z dr. Tinetom Debeljakom, ki ni nikjer omenjen, so bili glavni pobudniki ustanovitve in delovanja MD in s tem tudi LM.

Pisana pobuda je bila poslana direktorici Loškega muzeja Saši Nabergoj in članom sveta zavoda Loški muzej, v vednost pa županu Občine Škofja Loka Tinetu Radinji in vodji oddelka za družbene dejavnosti Občine Škofja Loka Hermini Krajnc.

Celotno pobudo lahko preberete v priloženih dokumentih:
2019_01_14 LM 2019_01_14 LMa

Prilagamo prisevek profesorja Franceta Planine o 20-letnici ustanovitve Muzeja Škofja Loka, ki je bil objavljen v Loških razgledih 6/1959: 1959_LR 6 Planina_20-let LM