Pisatelj akademik Zorko Simčič praznuje 99. rojstni dan

ZorkoSimcic-portret

Danes praznuje častitljivih 99 let pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, publicist – in velik prijatelj Škofje Loke in Ločanov – akademik Zorko Simčič, leta 2013 prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. Ob tej priložnosti mu iskreno čestitamo in želimo čim več zdravja, notranjega miru in Božjega blagoslova. Dragi Zorko, vse najboljše!

Pisatelj Zorko Simčič (roj. 1921) je ustvaril izjemen literarni opus, ki sega od romanov, kratke proze in poezije prek dramatike do esejistike. Med romani izstopa že Človek na obeh straneh stene (1957, Buenos Aires), prvi slovenski eksistencialistični roman in eno temeljnih del slovenske modernistične literature, za katerega je po padcu komunističnega režima leta 1993 prejel nagrado Prešernovega sklada. Za Simčičevo najpomembnejše dramsko delo velja drama Zgodaj dopolnjena mladost (1967), dramski misterij, ki naslavlja vprašanje slovenske sprave po drugi svetovni vojni in revoluciji na Slovenskem.

ZorkoSimcic-akcija

Ob pisateljevi 90-letnici je izšla njegova literarna mojstrovina Poslednji deseti bratje, ki jo je po več desetletjih dokončal prav na Visokem v Poljanski dolini. Gre za veliki roman slovenske proze 21. stoletja in osrednje književno delo slovenske emigracije na več kot 700 straneh, v kateri pisatelj v literarizirani obliki popiše kolektivno usodo beguncev, razpršenih po različnih kontinentih, naplavljenih v velemesta in odročne vasi. Bolj kot politične razmere, ki so ljudi po drugi svetovni vojni prislile v neprostovoljno bivanje na tujem, se avtor ukvarja z eksistencialnimi vidiki tovrstne usode. Spomladi lansko leto pa je izšla tudi Simčičeva knjiga Dohojene stopinje, ki je sestavljena v obliki pogovora literarnega zgodovinarja Franceta Pibernika s pisateljem Zorkom Simčičem. Po Pibernikovih besedah se pred nami razpira »Simčičeva avtobiografija, ki se bere kot leksikon zdomstva«.

Simčičevo literarno ustvarjanje sodi danes v kanon slovenske književnosti 20. stoletja. Da bi knjige pisatelja akademika Zorka Simčiča, ki mu je Škofja Loka s svojima dolinama, hribi in polji še posebej blizu, lažje prišle do bralcev, je založba Beletrina ob pisateljevem rojstnem dnevu pripravila posebno prodajno akcijo. Do 20. novembra lahko Simčičev roman Poslednji deseti bratje in knjigo pogovorov Dohojene stopinje kupimo po znižani ceni. Z vpisom kode BELETRINANADOM dobite knjigi na dom brezplačno. Več na povezavi. Vabljeni k nakupu.

Pisatelj Zorko Simčič je bil v Buenos Airesu dolgoletni ustvarjalni sopotnik dr. Tineta Debeljaka, soustanovitelja našega društva. Zaradi tega je bil z nami 23. septembra 2009, ko smo dr. Debeljaku posthumno podelili naziv častnega člana.

8Ob izidu njegovega romana Poslednji deseti bratje smo ga 26. septembra 2012 gostili v Škofji Loki. Z njim sta se pogovarjala Tone Rode, direktor Družine, in Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka.