OBELEŽITEV 100-LETNICE UPORA V JUDENBURGU, KI GA JE VODIL GODEŠAN ANTON HAFNER

Hafner aleja

Na praznik Dneva upora proti okupatorju vam sporočamo, da se bomo 16. maja 2018 spomnili 100-letnice upora slovenskih vojakov v avstro-ogrski vojašnici v Judenburgu v Avstriji, ki so po štirih letih prve svetovne vojne želeli njeno končanje.

Upor, ki ga je vodil Anton Hafner, Vincencov iz Godešiča (6. 5. 1887 – 16.5.1918), se je pričel 12. maja. Uporniki so uspešno zavzeli vojašnico in nekatere pomembne točke v mestu. Cesarjeva vojska je pripeljala okrepitve in upor zadušila. Anton Hafner je bil skupaj s tremi tovariši obsojen na smrt z ustrelitvijo, ki je bila izvedena 16. maja 1918.

Upor v Judenburgu je pomemben mejnik uporništva v slovenski zgodovini, ki ga je Prežihov Voranc opisal v romanu Doberdob.

V sredo, 16. maja 2018 se bomo 100-letnice spomnili tudi v Škofji Loki, kjer je od leta 2006 v Aleji znamenitih Ločanov postavljeno obeležje Antonu Hafnerju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ob 18. uri bo državna in občinska delegacija položila venec pred spominsko ploščo Antonu Hafnerju na njegovi rojstni hiši na Godešiču.

Ob 19. uri bo spominska slovesnost pred obeležjem Antona Hafnerja v Aleji zaslužnih Ločanov, v kateri bodo sodelovali predstavniki države Slovenije, Občine Škofja Loka in Godešiča. Navzoč naj bi bil tudi častni vod slovenske vojske.

V četrtek, 24. maja 2018 ob 19.30 uri bomo v Kašči pripravili Blaznikov večer z naslovom Leto 2018 – zadnje leto prve svetovne vojne in upor slovenskih vojakov v Judenburgu. Dogodke bosta osvetlila zgodovinar mag. Marko Štepec iz Muzeja nojvejše zgodovine Slovenije iz Ljubljane in Vinko Hafner, nečak Antona Hafnerja.

Prisrčno vabljeni na obeležitev pomembnega dogodka iz zgodovine slovenskega uporništva.