V sodelovanju s kulturno-zgodovinskim društvom Lonka vas prisrčno vabimo na

Slovensko-argentinski večer s predstavitvijo zbornika

Zdaj gre za Slovenijo30 let samostojnosti in filma Slovenija, zapojmo ti!,

ki bo v sredo, 13. aprila 2022 ob 19.30 uri v Jurjevi dvorani v Stari Loki.

V preteklem letu je naša država praznovala 30 let. Slovenske samostojnosti smo se veselili tako Slovenci v matični domovini kot tisti v zamejstvu in po svetu. Mnogi so jo dolga desetletja pričakovali in delali zanjo na različne načine. Ena od slovenskih skupnosti, ki je Slovenijo ves čas nosila v srcu, jo spremljala na poti v samostojnost in si prizadevala za njeno čimprejšnje priznanje s strani mednarodne skupnosti, je tudi slovenska skupnost v Argentini. Kdo so naši rojaki, ki na južni polobli več kot 10.000 kilometrov stran od matične domovine pošiljajo otroke v sobotne slovenske šole, se srečujejo v slovenskih domovih, pojejo slovenske pesmi in se dostikrat veliko bolj zavedajo svojih slovenskih korenin kakor v Sloveniji živeči Slovenci?

O bogastvu, ki ga prinašata dve domovini ter radostih in težavah, s katerimi se srečuje slovenska skupnost v Argentini, bomo spregovorili z nekaterimi njenimi člani. Urednika Marijana Poznič in Jože Jan bosta predstavila zbornik Zdaj gre za Slovenijo – 30 let samostojnosti, ki ga je Društvo Zedinjena Slovenija – Svobodna Slovenija iz Buenos Airesa pripravila ob 30. rojstnem dnevu naše skupne domovine, z nami pa bo tudi Jure Komarpredsednik Zedinjene Slovenije, ki je krovna organizacija Slovencev v Argentini.

Zbrane bo nagovorila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Večer bo glasbeno obarval basbaritonost Marko Fink.

Ogledali si bomo tudi nekaj odlomkov iz filma Slovenija, zapojmo ti! o življenju in delovanju organizacij, ki skrbijo za ohranjanje slovenstva pod Južnim križem. Povezava na film: https://www.youtube.com/watch?v=xW1o4mytx80

Prijazno vabljeni !