IZID VODNIKA CERKEV SV. MIKLAVŽA NA GODEŠIČU - SREDA, 7. 10. 2020 OB 19. URI NA GODEŠIČU

NASLOVNICA CERKEV SV MIK

Prijazno vas vabimo na vsebinsko predstavitev umetnostnozgodovinskega vodnika

CERKEV SV. MIKLAVŽA NA GODEŠIČU,


ki bo v sredo, 7. oktobra 2020 ob 19. uri pred cerkvijo svetega Miklavža na Godešiču.

Vsebino vodnika bo predstavil avtor besedila dr. Luka Vidmar, ki bo nato udeležence popeljal po godeški cerkvi in izpostavil najbolj pomembne stvaritve.

Avtor besedila dr. Luka Vidmar je umetnostni zgodovinar, sodelavec ZRC SAZU v Ljubljani in krajan Gorenje vasi pri Retečah. Avtor fotografij je znani slovenski fotograf France Stele, prelom in pripravo za tisk pa je pripravila Agata Stele.

Vodnik je izdalo Muzejsko društvo Škofja Loka, izid pa so finančno podprle Občina Škofja Loka, Krajevna skupnost Godešič in župnija Reteče, soseska Godešič.

Cerkev sv. Miklavža na Godešiču je podružnična cerkev župnije Reteče. Cerkev je bila na tem mestu postavljena že v času romanike (12. ali 13. stoletje) in bila kasneje večkrat prezidana. Po letu 1990 je bila v pripravah na tisočletnico Godešiča (2006) temeljito prenovljena, po tisočletnici pa so bili restavrirani oltarji, freske in križev pot. Največji biser cerkve so muzicirajoči angeli, ki so del freske Poslednja sodba na zahodni strani cerkve, ki je delo furlanskih freskantov iz okoli leta 1400.

Izdaja umetnostnozgodovinskega vodnika je zunanji simbol zaključka celovite in dolgoletne prenove in restavriranja godeške cerkve sv. Miklavža, ki je potekala od leta 1991 dalje.