DANES: VABLJENI NA BLAZNIKOV VEČER O EPIDEMIJI ŠPANSKE GRIPE PRED STO LETI - ČETRTEK, 21. 11. 2019 V KAŠČI

Muzejsko društvo Škofja Loka vas vljudno vabi na Blaznikov večer 

Španska gripa (1918 – 1919),
najstrašnejša epidemija v zgodovini človeštva,

ki bo v četrtek, 21. novembra 2019, ob 19.00 uri, v Miheličevi galeriji v Kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki.

Zvonka Zupanič Slavec 28.5.2015 Ljubljana Slovenija

Okoliščine in razsežnosti španske gripe, ki je pred 100 leti pomorila okrog 50 milijonov ljudi, bo predstavila prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, sodelavka Inštituta za zgodovino medicine Medicinske fakultet v Ljubljani.

Letos mineva sto let, odkar je človeštvo prizadela najhujša zdravstvena katastrofa vseh časov, pandemija španske gripe. Bolezen je v nekaj mesecih pomorila 3-5 % svetovne populacije, več kot jih je umrlo v prvi svetovni vojni (17 milijonov).

Španska gripa je divjala debelo leto dni, od spomladi 1918 naprej in trikrat obkrožila svet. Zbolela je tretjina  svetovnega prebivalstva. Širila se je v treh zaporednih valovih, prvi je bil spomladi 1918 kot navadna gripa, drugi poleti in ta je povzročil strašno morijo (mutiran sev virusa influence A H1N1), tretji val je bil spomladi 1919, ko je gripa spet bila običajna. Španska gripa je potekala nenavadno: najhujši val je prišel poleti in zgodaj jeseni, umirali pa so predvsem mladi ljudje. Za večino hitrih smrti je bil usoden pljučni edem, pri dolgotrajnejših oblikah pa se je gripa komplicirala s pljučnico. Dodatni dejavnik visoke smrtnosti je bila vojna, ki je trajala že četrto leto, vojaškimi kampi so bili prenatrpani, higiena slaba, vojaki podhranjeni, izčrpani, bolni, kar je predstavljalo ideale pogoje za masovno širjenje respiratorne bolezni.

Različni podatki govorijo o 20 do 100 milijonih žrtev, Svetovna zdravstvena organizacija je sprejela podatek 50 milijonov. Zaradi vojnih razmer so o gripi poročali le v nevtralni državi Španiji, po kateri se je poimenovala. V Kraljevini SHS je umrlo okoli 60.000 ljudi, pri Slovencih okoli desetina.

Vljudno vabljeni!