VABLJENI NA OGLED RAZSTAVE ČLOVEK, GLEJ - DO 21. 6. 2015 V NEKDANJEM NUNSKEM SAMOSTANU V ŠKOFJI LOKI

Človek, glejKulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, Muzejsko društvo Škofja Loka, Združenje umetnikov Škofja Loka in pobuda Resnica in sočutje 1945-2015 vas ob 70-letnici konca druge svetovne vojne vljudno vabijo na ogled velike razstave

ČLOVEK, GLEJ


Častni pokrovitelj razstave je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Razstava bo v opuščenih prostorih nekdanjega Nunskega samostana v Škofji Loki (dostop iz Blaževe ulice mimo Nunske kašče, nasproti podjetja Obrtnik).

Fotografije iz odprtja razstave, ki je bila v petek, 15. maja 2015 si lahko ogledate v Galeriji. Avtor fotografij je France Stele.  

Razstava bo na ogled do nedelje, 21. junija 2015, in sicer od torka do petka med 17. in 19. uro ter ob sobotah in nedeljah med 9. in 11. uro.

Vodstva po razstavi:

 • nedelja, 24. maj 2015, ob 9. in 10. uri – mag. Bernarda Podlipnik
 • nedelja, 7. junij 2015, ob 9. in 10. uri – mag. Bernarda Podlipnik
 • nedelja, 21. junij 2015, ob 9. in 10. uri – Helena Matičič Hostnik

Razstava želi že v naslovu nagovoriti človeka, vsakogar posebej, in hkrati usmeriti pozornost k človeku in njegovi bivanjski vrednosti. Obenem želi pripomoči k odpiranju javnega prostora za spoštljivo, sočutno soočenje s človeškim trpljenjem, ki je zaznamovalo čas ob koncu druge svetovne vojne in po njej.

Razstavo ČLOVEK, GLEJ sestavljajo trije tematsko medsebojno povezani sklopi:

 • vseslovenska razstava likovnih del 26-ih slovenskih avtorjev:
  O čem razmišljaš, Antigona?
  (po naslovu istoimenske slike Staneta Kregarja, 1971)
 • razstava osebnih predmetov iz množičnega grobišča v rovu sv. Barbare, v rudniku Huda jama pri Laškem:
  Antigona je našla Polineika!
  (po Antigoni Dominika Smoleta, 1960)
 • razstava likovnih del Združenja umetnikov Škofja Loka:
  Ne da sovražim – da ljubim, sem na svetu!
  (po verzu 524 Sofoklesove
  Antigone, 442 pr. Kr.)

Obe umetniški razstavi bo dopolnjevala pietetna razstava avtentičnih predmetov, najdenih marca leta 2009 v Hudi jami, ki bodo na ta način prvič predstavljeni širši javnosti.

Razstava O čem razmišljaš Antigona ? je bila prvič na ogled januarja letos v bivših zaporniških celicah UDBE-e na Beethovnovi 3 v Ljubljani in nato v Škofovih zavodih Sv. Stanislava v Šentvidu. Več na povezavi.

Ob robu razstave si bo moč ogledati tudi kratki film Teta Mara (režija David Sipoš, scenarij Rok Andres). Več o filmu na povezavi. 

V času razstave bo pripravljen pester spremljevalni program, ki si ga lahko ogledate tukaj: ČLOVEK, GLEJ – spremljevalni dogodki