V sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo smo v sredo 23. novembra 2022 v Kašči pripravili kulturni večer s predstavitvijo pesniške zbirke

ODSEVI BLIŽINE
avtorja Marka Pišlarja
,

Zdravnik dr. Marko Pišljar iz Godoviča je bil dolgoletni strokovni direktor Psihiatrične bolnišnice Idrija. Svoj pesniški dar je zaznaval vse življenje in ga v začetku leta 2022 pokazal javnosti v pesniškem prvencu Odsevi bližine.

Prof. Jože Faganel je v spremni besedi z naslovom Poezija, ki “zdravilno” pomirja, med drugim zapisal: “Tisto, kar celotni opus pesniške duše redko razliva med bralce, je čarobna preprostost umirjenosti, ki na čudovit, a povsem preprost način bralca dejansko pomirja. Lahko bi dodali, da ga celo “zdravilno” pomirja.”

Pogovor z avtorjem je vodil prof. Jože Faganel, slavist, sodelavec Celjske Mohorjeve družbe, pesmi pa sta prebirala Alenka Höfferle Felc, zdravnica in dogloletna voditeljica na Radio Slovenija,  in upokojen dramski igralec Silvij Božič.

Za glasbeno spremljavo je poskrbel orgličar Miro Božič. Nežen glas njegovih orglic se je dotaknil src udeležencev, ki so napolnili Miheličevo galerijo.

 

SAM

Lahko bi živel brez luči,
kot slepec, zatopljen v melodijo zvokov,
otip prstov,
božajočo bližino sonca.
Lahko bi živel brez sluha,
šumov besed,
ki bliskovito odpirajo ključ razumevanja.

Ne bi pa mogle živeti osamljen,
sam,
brez tvoje besede in tvojega poslušanja,
brez žara bivanja in tvojega čutenja,
brez pogledov in nasmehov,
brez najine bližine,
boleče in srečne.