NA MESTNEM TRGU POSTAVLJENO OBELEŽJE OB TREH STOLETJIH ŠKOFJELOŠKEGA PASIJONA

IMG_7554
Na binkoštni ponedeljek 24. maja 2021, ki zaključuje velikonočni čas, je bilo na Mestnem trgu v Škofji Loki odprtje
OBELEŽJA OB TREH STOLETJIH UPRIZARJANJ ŠKOFJELOŠKEGA PASIJONA
Slavnostno prireditev “Angelski dih”, ki je zaradi dežja potekala v atriju župnišča, je zasnoval režiser Škofjeloškega pasijona 2022 Borut Gartner.
IMG_7519Uvodoma so navzoči ob spremljavi kitare gvardijana loških kapucinov br. Jožka Smukavca zapeli pesem Lepa si, lepa si, roža Marija.

Sledil je nagovor glavnega snovalca obeležja oblikovalca Jureta Miklavca, ki je pojasnil oblikovni in simbolni pomen obeležja, ki je nameščen v tlaku Mestnega trga pred starim Rotovžem v glavni osi Marijinega znamenja: “Izhodišča za obeležje temeljijo na duhovnem, dramskem, verskem ter izobraževalnem pomenu Pasijona. Poudarek je na kulturni dediščini in tradiciji Škofjeloškega pasijona, pa tudi na nesnovni – živi dediščini, s katero je močno povezano prostovoljstvo. Želimo, da bo obeležje dodatek k prepoznavnost mesta in škofjeloškega območja ter bo kot tak tudi del turistične promocije mesta.

IMG_7555Vsi vgrajeni vsebinski in likovni elementi imajo močan simbolni pomen. Osrednji del obeležja sestavljata znak Škofjeloškega pasijona in zapis ob 300. obletnici najstarejše ohranjenega dramskega besedila v slovenskem jeziku ter s tem označujeta namen njegove postavitve. Druga dva podolgovata elementa ponazarjata smer ter značilnost pasijonske procesije. Vsebujeta povečan faksimile besedila iz Škofjeloškega pasijona ter omembo Unescove kulturne dediščine. Oba elementa hkrati predstavljata poklon igralcem: grafična tekstura je sestavljena iz 800 črk iz Škofjeloškega pasijona, vsaka posamezna črka je simbol za posameznega igralca. Dodani so tudi odtisi stopal in kopit kot vidni dokaz na samem mestu uprizarjanja Škofjeloškega pasijona.

Obeležje izpostavlja tudi del besedila iz Škofjeloškega pasijona. Gre za vrstico, ki je del Pete slike Škofjeloškega pasijona – Krvavega pota, besede prvega angela »Ah človek, prov tojga Odrešenika pomisli«. 
Vsi glavni elementi so med seboj sestavljeni v nakazanem elementu križa, ki hkrati označuje točko glavnega prizorišča. “
Sledil je nagovor predlagatelja osrednjega napisa obeležja kapucina br. dr. Metoda Benedika, ki je duhovno osmislil osrednji stavek, ki je vzet iz 5. prizora Škofjeloškega pasijona Molitev na Oljski gori: “Ah človek prov sojga Odrešenika pomisli …”
IMG_7539Zbrani so se nato prestavili na Mestni trg, kjer je bil nagovor župana Občine Škofja Loka Tineta Radinje. Obeležje so odprli župan Tine Radinja, kapucin br. Jožko Smukavec in režiserja Škofjeloškega pasijona Marjan Kokalj, DJ, in Borut Gartner.
Po odprtju je obeležje blagoslovil br. Jožko Smukavec. Ob koncu je znani basbaritonist Marko Fink zapel velikonočno ALELUJO skupaj s pevci in pevkami zbora loške gimnazije pod vodstvom Ane Prevc Megušar.

Video posnetek slavnostne prireditve ob odkritju spominskega obeležja „Angelski dih“ bo na ogled v četrtek, 28. maja, ob 20. uri na FB-profilu in spletni strani Škofjeloškega pasijona ter na spletni strani Občine Škofja Loka.