Na povabilo sodelavcev Loškega muzeja so se člani Muzejskega društva Škofja Loka v sredo, 7. septembra 2022 udeležili MUZEJSKEGA DNEVA Z LOŠKIM MUZEJEM.

Uvodoma sta zbrane nagovorili Helena Janežič, predsednica Muzejskega društva Škofja Loka, in Saša Nabergoj, direktorice Loškega muzeja Škofja Loka, ki sta poudarili dolgoletno sodelovanje društva in muzeja. Spomnimo, da je bil Loški muzej ustanovljen leta 1939 na pobudo odbornikov Muzejskega društva Škofja Loka, ki je bil ustanovljen leta 1937.

Muzejski dan se je nadaljeval z ogledom razstave Od osvoboditve do osamosvojitve: loško ozemlje od leta 1945 do 1991, po kateri so udeležence popeljali kustosi muzeja, ki so pripravili razstavo.  Razstava je na ogled še do 25. septembra 2022 v Galeriji na gradu.

Razstava osvetljuje desetletja razvoja, gradnje, šolanja, vojaškega urjenja in nasploh krajevnega utripa med letoma 1945 in 1991. Ekipa, sestavljena iz štirih strokovnjakov z različnih področij, jo je pripravljala skoraj dve leti in pripravila celovito predstavitev z izbranimi muzejskimi predmeti (od velikih, kot sta pohištvo in izbor orožja JLA, do manjših, kot so embalaža, plakati, vsakdanji predmeti itd.), videoposnetki, videointervjuji, zvočnimi intervencijami in fotografijami. Veliko gradiva je na voljo tudi na spletni strani razstave; vabljeni k ogledu na povezavi!

Proti koncu srečanje so si udeleženci na dvorišču ogledali novo stalno tridelno zbirko Zgodovina loškega gradu ter zgodovina (in sedanjost) muzeja.

Srečanje se je zaključilo ob prijetnem druženju v Grajski kavarni na Loškem gradu.