MINEVA 75. LET OD VRAČANJA SLOVENSKIH DOMOBRANCEV IN NJIHOVEGA POBOJA NA DOMAČI ZEMLJI

V teh dneh mineva 75. let od vračanja slovenskih domobrancev iz taborišča v Vetrinju pri Celovcu. Angeški vojaki so slovenske domobrance zavedli, saj so jim dejali, da jih bodo premestili v Italijo, vozili pa so jih v naročje slovenskih komunistov. Od 27. do 31. maja 1945 je bilo vrnjenih okrog 10.000 slovenskih fantov in mož.

Pomembno mesto na njihovi tragični poti je bil tudi Loški grad. Domobranci so z vlakom prispeli do železniške postaje na Trati, nato pa peš na Loški grad. Tam so jih mučili, pretepali, trpinčili … Nekatere, predvsem oficirje so pobili že na Loškem (okolica Loškega gradu, Lovrenška grapa, Bodovlje, Žovšče …), druge so kmalu premestili v Šentvid nad Ljubljano. Več o grobiščih na Loškem lahko preberete v prispevku dr. Mitja Ferenca Prikrita grobišča in morišča v Občini Škofja Loka, ki je bil objavljen v Loških razgledih 62/2015.

Prilagamo tudi spomine Venclja Dolenca iz Virmaš, ki je bil marca 1944 med začetniki domobrancev v Škofji Loki. Skupaj z drugimi je bil vrnjen na Loški grad in srečno ušel, ko so jih peljali na ubijanje v Lovrenško grapo. Nato je emigriral v Argetino, kjer je umrl leta 1993. Spomini so bili objavljeni v knjigi Odprti grobovi avtorja Franca Ižanca, ki so izšli leta 1965 v Buenos Airesu. 1965 Odprti grobovi

Iz Šentvida nad Ljubljano so večino domobrancev odpeljali na morišča v kraških globelih Kočevskega roga (Pod Macesnovo gorco, pod Krenom …). Poleg Kočevskega roga so bila množična grobišča še v Teharjah pri Celju, tankovski jarki Tezno pri Mariboru, rudnik Huda Jama pri Laškem … Danes je v Sloveniji evidentiranih preko 600 morišč.

Po koncu druge svetovne vojne so zmagoviti komunisti v osvobojeni Sloveniji brez sodnega postopka ubili okrog 15.000 Slovencev, pa tudi zelo veliko število hrvaških in drugih vojakov ter civilov.

Osrednja slovenska spominska slovesnost bo ob breznu Pod macesnovo gorco v Kočevskem rogu.  Sveto mašo  bo daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, govornika pa bosta Borut Pahor, predsednik R Slovenije, in Janez Janša, predsednik slovenske vlade.

Zaradi še veljavnih omejitev epidemije coronavirusa je navzočnost ljudi omejena, zato bo sveto mašo predvajala TV SLO na 2. programu v nedeljo, 7. junija 2020 ob 10. uri.

Vabljeni k ogledu in s tem osebnemu izrazu spomina in spoštovanja na pobite slovenske fante in može.