JAVNO PISMO DR. ALEKSANDRE KORNHAUSER FRAZER LOŠKEMU ŽUPANU MAG. MIHU JEŠETE VEZANO NA NEPODELITEV ZLATEGA GRBA MUZEJSKEMU DRUŠTVU ŠKOFJA LOKA

img_9821

Ugledna znanstvenica in častna občanka Občine Škofja Loka dr. Aleksandra Kornhauser Frazer je loškemu županu mag. Mihu Ješetu poslala javno pismo zaradi nepodelitve Zlatega grba Občine Škofja Loka za leto 2017 Muzejskemu društvu Škofja Loka.

Dr. Aleksandra Kornhauser Frazer je namreč podprla pobuda, da se Muzejskemu društvu Škofja Loka ob 80-letnici delovanja podeli Zlati grb Občine Škofja Loka.

Dr. Aleksandra Kornhauser Frazer je bila gostja Blaznikovega večera 19. oktobra 2016, ki smo ga pripravili ob njeni 90-letnici.

V svojem pismu je  med drugim zapisala:

Tako kot mnoge Ločane je zavrnitev tega predloga tudi mene presenetila. Kar nekaj nas je še, ki smo tega dobrega tričetrt stoletja sproti spremljali dejavnost društva in se ob vsakem novem zgodovinskem dokazilu naše loške preteklosti, naše specifične kulture, ponosno vzravnali. Preveč jih je bilo, vseh tistih zapisov in živih srečanj, da bi jih lahko naštela. Tudi takega Loškega muzeja, s katerim se upravičeno ponašamo, brez Muzejskega društva ne bi bilo.  Škofja Loka je tisočletni biser, ki ga Muzejsko društvo vneto neguje za nas in zanamce. Zato bi Zlati grb pomenil za društvo vsesplošno, svetleče priznanje za štiri petine stoletja trdega dela.  Nesporni ugled dosežkov Muzejskega društva pa bi bil prav tako svetleči prispevek tudi k ugledu samega  Zlatega grba.

Tu bi se moje pismo lahko končalo, če ne bi ob poizvedovanju po vzrokih za zavrnitev naletela na vpletanje strankarske politike v delo društva, kar je smrtonosni strup za vsako neodvisno združenje, kaj šele za zgodovinsko. Zelo nas morajo skrbeti očitki o prikrivanju – in prav enako o potvarjanju – polpretekle zgodovine. Naloga zgodovine je, da celovito, kritično in nepristransko raziskuje pretekla dogajanja – če opusti enega samega od teh glavnih kriterijev, ni več zgodovina in ne more več  biti naš ponos, tudi ne več učiteljica. Zato menim, da je treba očitke, ki burijo duhove, zgodovinsko – torej celovito, kritično in nepristransko – razčistiti, odstraniti morebitne zablode in vrniti Muzejskemu društvu ugled, ki mu gre.”

Celotno pismo lahko preberete tukaj:  Kornhauser_Pismo Županu Škofje Loke