IZŠLI SO PASIJONSKI DONESKI 2017/12

V petek, 31. marca 2017 smo v Kristalni dvorani Sokolskega doma predstavili novo številko

PASIJONSKIH DONESKOV 2017/12.Pasijonski doneski 2017_naslovnica

Vsebino nove številke Pasijonskih doneskov, ki osrednjo pozornost namenja vpisu Škofjeloškega pasijona na UNESCOv Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, je predstavil urednik Alojzij Pavel Florjančič. 

Vsebinsko kazalo Pasijonskih doneskov 2017/12 si lahko ogledate tukaj: Pasijonski doneski 2017_kazalo

Pasijonske doneske 2017/12 lahko po ceni 20 EUR naročite v spletni trgovini, ali jih kupite na naših običajnih prodajnih mestih v Škofji Loki: na blagajni Loškega muzeja, v knjigarni Modrijan, v pisarni Turističnega društva, na info točki Loškega turizma in v centru domače in umetne obrti na Mestnem trgu.

Pasijonske doneske izdajata Muzejsko društvo Škofja Loka in kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, njihov založnik pa je Občina Škofja Loka.

V nadaljevanju večera so mag. Jože Štukl, Jernej Tavčar in mag. Aleksander Igličar v sliki, na filmu in z besedo predstavili potek 11. zasedanja Medvladnega odbora UNESCA za nesnovno kulturno dediščino, ki je bilo od 28. 11. do 2. 12. 2016 v Adis Abebi glavnem mestu Etiopije in na katerem je bil Škofjeloški pasijon vpisan na seznam 366 elementov svetovne duhovne dediščine.

Med udeleženci večera sta bila tudi župan Občine Škofja Loka mag. Miha Ješe, ki je imel uvodne pozdravne besede, in gospa Magdalena Tovornik, vodja slovenske delegacija na zasedanju Medvladnega obora UNESCA v Adis Abebi. Gospa Tovornikova je udeležencem pojasnila razloge za vodenje slovenske delegacije in pohvalila loške pasijonce, tri dobre može, ki so bili ob njej v Adis Abebi, ter vse, ki so na kakršenkoli način sodelovali pri pripravi vloge za vpis Škofjeloškega pasijona na UNESCOv reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ki je prvi slovenski vpis na tem svetovnem seznamu duhovne dediščine.

Večer smo zaključili z odprtjem dveh pasijonskih razstav v vhodni avli in preddverju Sokolskega doma:

razstavo fotografinje Tatjane Splichal z naslovom Svetloba časa: “Križev pot v Podutiku in Plečnikova izpoved vere”.
Fotografinja Tatjana Splichal je v novi cerkvi v Podutiku pripravila edinstven križev pot (verjetno v svetovnem merilu), saj so vse postaje prikazane s fotografijami iz uprizoritve Škofjeloškega pasijona 2015. Vse postaje križevega pota so na ogled na razstavi  in predstavljene v Pasijonskih doneskih 2017/12. Križevemu potu je dodala izjemne fotografije lestencev in Plečnikove cerkve svetega Frančiška Asiškega v Šiški.

mag. Jože Štukl pa je pripravil razstavo “Fotografije iz UNESCOvega zasedanja v Etiopiji”, ki bodo loškim pasijoncem približale dogajanje na afriških tleh.

Razstavi sta na ogled do 17. aprila 2017.