IZŠLI SO PASIJONSKI DONESKI 2016/11

PD 2016_naslovnicaV petek, 11. marca 2016 smo v Sokolskem domu predstavili novo številko zbornika

PASIJONSKI DONESKI 2016/11

Fotografije s predstavitve si lahko ogledate v galeriji na spletni strani.

Osrednji del Pasijonskih doneskov 2016/11 je posvečen uprizoritvi Škofjeloškega pasijona 2015.  Svoja razmišljanja in odmeve so zapisali: režiser Milan Golob, dramaturg Rok Andres, organizacijski vodja Matej Mohorič Peternelj, lektor Ludvik Kaluža, kostumografka Nada Slatnar, Marija Krajnik, skrbnica kostumov, zapisana pa so tudi osebna doživetja nekaterih pasijoncev. Na koncu je dodana zadnja verzija Gledališkega lista.

V rubriki Pasijonski doneski je zanimiv prispevek dr. Matija Ogrina Tri stoletja pasijonskega izročila in dr. Jaše Drnovška V negibnih stopinjah, v katerem obravnava zgodnjenovoveške pasijonske procesijske igre, katoliško obnovo in Škofjeloški pasijon.

Nova že enajsta številka zbornika Pasijonski doneski je sicer posvečena osemdesetletnici Debeljakove uprizoritve Škofjeloškega pasijona 1936, o čemer govori ponatis prispevka Franceta Planine, ki je bil objavljen v časopisu Gorenjec 17. julija 1937.

V literarnem delu je Križu pot Tomaža Hostnika, ki je zapisan v rovtarskem narečju. V likovnem delu je prikazan Križev pot umetnika Petra Jovanoviča. 

Vsebinsko kazalo Pasijonskih doneskov 2016/11:  Pasijonski doneski 2016_kazalo

Pasijonske doneske 2016/11 lahko naročite v spletni trgovini ali jih kupite na prodajnih mestih v Škofji Loki: blagajna Loškega muzeja, Groharjeva galerija na Mestnem trgu, pisarna Turističnega društva Škofja Loka, Založba Modrija in Razvojna agencija Sora, info točka.

Cena izvoda je 15 EUR.