PVZ Pivka 2

V soboto, 18. septembra 2021, smo se člani in prijatelji Muzejskega društva Škofja Loka podali na tradicionalni letni izlet društva. Po enoletnem premoru zaradi epidemije koronavirusa nas je pot tokrat vodila v Pivško kotlino.

MVZ Pivka 01

Najprej smo si v spremstvu strokovnega vodstva ogledali Park vojaške zgodovine, ki se ukvarja z ohranjanjem in predstavljanjem vojaško-zgodovinske dediščine s poudarkom na vojaški tehniki. Park se nahaja v kompleksu nekdanje italijanske in kasneje jugoslovanske vojašnice. Pobliže smo spoznali najrazličnejše eksponate, vse od tankov, vojaških vozil, letal, helikopterjev, lokomotiv in diverzantske podmornice P-913 Zeta, v katero notranjost smo se prav tako spustili.

MVZ Pivka 02

Pot smo nadaljevali do bližnjega Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, po ogledu muzeja pa smo se podali še na krajši sprehod do enega od bližnjih presihajočih jezer.  Izlet smo zaključili s kosilom in ogledom vasi Slavina, rojstnega kraja Josipa Gorupa, nekdaj najbogatejšega Slovenca. V središču vasi stoji tudi Gorupov spomenik.