IZJEMNO ODMEVEN VEČER LITERARNA ZAPUŠČINA DR. TINETA DEBELJAKA V SLOVENIJI

60S poljubom Tvojim šel sem v blodnje svéta,
držim na ustnah ga kot méd metulja:
z rož Tvojih sél je v trpek grm trnulja –
ne dam mu odleteti … noče s cvéta …

Tine Debeljak: Poljub, Loma Negra, 14. 2. 1951

V sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom in Narodno in univerzitetno knjižnico smo v sredo, 18. januarja 2017 v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani pripravili večer, posvečen literarnemu kritiku, prevajalcu, pesniku in uredniku, loškemu rojaku dr. Tinetu Debeljaku

Literarna zapuščina dr. Tineta Debeljaka v Sloveniji,

Navzoče, ki so dodobra napolnili dvorano, je uvodoma nagovoril dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa. Večera so se udeležile številne znane osebnosti iz slovenskega kulturnega in političnega življenja, med njimi: ljubljanski nadškof Stanislav Zore, poslanka državnega zbora Ljudmila Novak, umetnostni zgodovinar dr. Milček Komelj, dr. Denis Poniž, dr. Alenka Puhar ter mnogi Ločani, ki so s svojo prisotnostjo izkazali spoštovanje rojaku dr. Tinetu Debeljaku.

Uvodoma je mag. Aleksander Igličar ob fotografijah predstavil življenjsko pot in delo dr. Tineta Debeljaka (1903 – 1989), poleg dr. Blaznika in profesorja Planine glavnega pobudnika ustanovitve Muzejskega društva Škofja Loka leta 1937. Usoda druge svetovne vojne ga je za vedno popeljala v tujino in svoj drugi dom je našel v Buenos Airesu, skupaj v veliko skupino drugih Slovencev, ki so se tja umaknili pred komunizmom. Debeljak je v svojem srcu vse do smrti nosil in izražal neizmerno ljubezen do rodnega mesta Škofje Loke.

O življenjski poti in delu dr. Tineta Debeljaka lahko več preberete v priloženem prispevku: dr. Tine Debeljak

V nadaljevanju večera se je Debeljakova vnukinja Mojca Vombergar spominjala svojega »atka«, akademikinja ddr. Marija Stanonik pa je predstavila strokovno oceno dveh del dr. Tineta Debeljaka Velike črne maše za pobite Slovence in Kyrie Eleison, ki sta bili v Sloveniji ponatisnjeni leta 2015.

Na koncu večera je Helena Janežič, sodelavka NUK-a in podpredsednica Muzejskega društva Škofja Loka, predstavila Debeljakovo literarno zapuščino, ki je 12. januarja 2017 prispela v Slovenijo iz daljne Argentine. Več o tem lahko preberete na spletnih straneh Družine: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/iz-brezimnosti-na-police-nuk

Za zaključek večer je spomine na dolgoletno kulturno soustvarjanje z dr. Tinetom Debeljakom z udeleženci delil akademik pisatelj Zorko Simčič.

Večer sta glasbeno obogatila pianist Ivan Vombergar, prav tako Debeljakov vnuk, in violinistka Ana Novljan. Debeljakovo pesem Poljub in odlomek iz Velike črne maše je občuteno prebral Boris Rifl, sodelavec NUK-a.

IMG_0123 IMG_0127 IMG_0130 IMG_0132 IMG_0135 IMG_0136 IMG_0137  IMG_0142